ERZİNCAN – İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’nde geçen yıl meydana gelen ve 9 işçinin hayatını kaybettiği toprak kayması faciasıyla ilgili davanın ilk duruşması başladı. Erzincan 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, 5’i tutuklu 43 sanık, ‘Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak’ suçlamasıyla yargılanıyor.
13 Şubat 2024’te saat 14.28’de meydana gelen heyelanda, Adnan Keklik, Kenan Öz, Ramazan Çimen, Uğur Yıldız, Abdurrahman Şahin, Fahrettin Keklik, Mehmet Kazar, Şaban Yılmaz ve Hüseyin Kara hayatını kaybetti. İsa Taşdelen ve İshak Demir ise yaralandı. Olayla ilgili olarak Anagold Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Iain Ronald Guille, Proje Müdürü Shaun Keady Swartz, İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü Selçuk Çiftlik, INR Proje Koordinatörü Ömer Ardıç ve Anagold eski Kıdemli Jeoteknik Mühendisi Ali Rıza Kalender tutuklandı.
İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 69 sayfalık iddianamede, 5’i tutuklu 43 sanık hakkında ‘Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak’ suçundan 2 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istendi. Ayrıca, şüphelilerden altın madenini işleten şirketin Kanadalı yöneticisi Iain Ronald Guille ile C.Y.D. ve K.Ö. hakkında ‘Çevreyi taksirle kirletmek’ suçlarından adli para veya hapis cezası talep edildi.
Davanın ilk duruşması, Erzincan Adliyesi’nde başladı. Tutuklu ve tutuksuz sanıklar, sanık avukatları, hayatını kaybeden işçilerin yakınları ve avukatları duruşmada hazır bulundu. Tutuklu sanıklardan Iain Ronald Guille mahkemede hazır bulunurken, Shaun Keady Swartz, Selçuk Çiftlik, Ömer Ardıç ve Ali Rıza Kalender ise SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı.
Duruşmayı izlemek üzere Erzincan’a gelen CHP, DEM Parti ve TİP milletvekilleri, ölen işçilerden Uğur Yıldız’ın fotoğrafının yer aldığı pankartla adliye binasına kadar yürüdü. Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, yaptığı açıklamada, “13 Şubat 2024 tarihinde İliç’te Anagold şirketinin altın maden sahasında bir felaket yaşandı ve 9 işçimiz hayatını kaybetti. Bu felaket olduğu andan itibaren bölgede hep birlikte bu olayın üzeri örtülmesin diye büyük bir mücadeleye girdik” dedi.
Yavuzyılmaz, “Hazırlanan bilirkişi raporları, bilimsel raporlar, daha önce bu altın maden sahasında yapılan usulsüzlükler, buna benzer felaketlerin habercisi olarak yaşanmış olan olaylar dikkate alındığında buradaki felaketin doğal bir afet olmadığı açık ve net bir şekilde görülüyor” ifadelerini kullandı.
Ölen işçilerden Uğur Yıldız’ın babası Ali Ekber Yıldız, adliye binası önünde yaptığı açıklamada, “Dünyada bu yığına en fazla 150 metre kadar izin verilirken bu madenin toplam yığın yüksekliği 255 metre olarak tespit edilmiştir. Bu sebeple fazla yükselen siyanür çamur olduğu için kendi ağırlığını taşıyamayarak bu liç havuzuna yani çamur dağına yönelik yönetime rapor ediliyor. Mühendisler inceleme yapıyor ve bu çamurdan dağın her an patlayabileceğini rapor ediyorlar. Buna rağmen maden çalışmaya devam ettiriliyor” dedi.
Anne Sevda Yıldız ise, “Ben sonuna kadar davamı götüreceğim, asla vazgeçmeyeceğim. Elimden geleni yapacağım. O ocağı onlara açtırmayacağım. Halkı düşünüyorlarsa iş imkanları yaratsınlar” şeklinde konuştu.