Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İMSAD Başkanı İbik: Kartalkaya Oteli Yangına Karşı Dayanıksız Malzemelerle İnşa Edilmiş

İMSAD Başkanı İlker İbik, TBMM’de yaptığı sunumda Kartalkaya Oteli’nin yangına karşı dayanıksız malzemelerle inşa edildiğini açıkladı.

İMSAD Başkanı İlker İbik,

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı İlker İbik, TBMM Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu’nda yaptığı sunumda, otelin yangına karşı dayanıksız malzemelerle inşa edildiğini belirtti. İbik, “Otelin çevre kaplaması köpük polimerden yapılmış; polimerin en dayanıksız hali, en düşük sınıf olan E sınıfı, ‘Normal yanıcı’ diye geçiyor. A4 kağıt ile yangına tepki sınıfında bulunan bir malzemeden bahsediyoruz. Doğal olarak otelin yangına karşı herhangi bir dayanıklılığı yok” dedi.

TBMM Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok başkanlığında toplandı. Komisyon toplantısının açılışında konuşan Altınok, komisyonun yaptığı çalışmaları anlattı ve milletvekillerinin otel yangını ile ilgili yeni bilgileri öğrendiğini söyledi. Altınok, “İnşallah bu çalışmalarımız neticesinde bir daha böyle acı olayların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik çalışmaları yapacağız” ifadelerini kullandı.

‘OTOMATİK SÖNDÜRME SİSTEMLERİ KONUSUNDA ÜLKEMİZDE ZAAFİYETİMİZ VAR’

Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Başkanı Dr. Kasım Beceren, milletvekillerine yaptığı sunumda, yangınların erken haber alınmasının önemine dikkat çekti. Beceren, “Otomatik söndürme sistemi, alevlerin diğer bölgelere yayılımını engellemek için oldukça önemlidir. Ülke olarak burada biraz zafiyetimiz var. Eğitim ve tatbikatların yapılması gerekiyor” dedi.

‘MERKEZİ İTFAİYE TEŞKİLATININ KURULMASI GEREKİYOR’

Beceren, Türkiye genelindeki itfaiye teşkilatının deneyim sahibi olması gerektiğini vurgulayarak, “Merkezi itfaiye teşkilatı kurulması gerekiyor. Şu anda kısa vadede yapılacak işlerden birisi; belediyeler tarafından verilen ruhsatlarda itfaiyenin daha aktif rol almasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

‘YÖNETMELİKTEKİ TÜM SINIRLARIN ÜZERİNDE’

İMSAD Başkanı İlker İbik, otelin inşa edilirken yangına karşı dayanıklı olması gerektiğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı: “161 oda, 294 yatak, 43 metre yapı yüksekliği; yönetmelikteki tüm sınırların üzerinde bulunuyor. Bu otelde korunumsuz yangın güvenlik merdivenini görüyoruz. Yangın merdiveni mutlaka doğal veya mekanik yolla havalandırılmalıdır ve kapıları en az 90 dakika yangına dayanıklı ve duman sızdırmaz nitelikte olmalıdır.”

‘YANGINA KARŞI A4 KAĞIDI İLE AYNI ÖZELLİKTEKİ MALZEME İLE ÇEVRE KAPLAMASI YAPILMIŞ’

İbik, otelin çevre kaplamasının yangına karşı dayanıksız malzemelerle yapıldığını belirterek, “Çevre kaplaması köpük polimerden yapılmış; yani polimerin en dayanıksız hali, en düşük sınıf olan E sınıfı, ‘Normal yanıcı’ diye geçiyor. Böyle bir malzeme ile ısı yalıtım yapılmış. Doğal olarak otelin yangına karşı herhangi bir dayanıklılığı yok” dedi.

‘ASANSÖRLERDE CAN KAYIPLARININ OLDUĞUNU GÖRDÜK’

İbik, otelde bulunan asansörlerle alakalı ciddi sıkıntıların yaşandığını aktararak, “Asansörler yangın uyarısı aldıklarında direkt olarak çıkış katına inmeli ve çalışmayı kesmelilerdi. Asansörler yangın esnasında çalışmamalıdırlar. Asansör içerisinde can kaybı olduğunu da gördük” dedi.