“Dezenformasyon, Milli Birlik İçin Büyük Tehdit”
Özdemir, dijital platformlarda yayılan gerçek dışı haberlerin toplum üzerinde yarattığı tehlikelere dikkat çekti:
“Bilginin kasıtlı şekilde çarpıtılması; toplumu yanıltmak, kutuplaştırmak ve kaos yaratmak amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle dijital platformlarda yayınlanan gerçek dışı haberler bireylerin algısını manipüle ederek demokrasimizi ve millî birliğimizi zayıflatma riski taşımaktadır.”
Dezenformasyonun toplum psikolojisini etkileyerek, bir ülkeyi savaşsız bir şekilde çöküşe sürükleyebileceğini ifade eden Özdemir, şu çarpıcı verileri paylaştı:
- 2022-2023 yıllarında tespit edilen dezenformasyon sayısı: 328
- 2023-2024 yıllarında bu sayı: 956’ya çıktı.
- 2024 yılı itibarıyla tespit edilen sayı: 732.
“Dezenformasyon tehlikesiyle mücadele, sadece hukuki düzenlemelerle değil, aynı zamanda toplumsal bilinçlenme ve medya okuryazarlığının artırılmasıyla mümkündür.” diyen Özdemir, İletişim Başkanlığı’nın bu alandaki çalışmalarını desteklediklerini belirtti.
“Yerel Medya Desteklenmeli, Uydu Ücretleri Hakkaniyetli Olmalı”
Yerel medyanın, ekonomik zorluklar nedeniyle ayakta kalmakta güçlük çektiğini ifade eden Özdemir, Basın İlan Kurumu bütçesine dahil olmak için gerekli üç yıllık bekleme süresinin yerel medyayı zorladığını söyledi. Ayrıca uydu yayın ücretlerinde eşitsizliklere dikkat çekti:
“Güçlükle ayakta kalmaya çalışan yerel medya kuruluşlarımızın televizyon yayıncılığı bahsinde ise ulusal çapta yayın yapan ve “ana akım medya” olarak adlandırılan grupla aynı kapsamda değerlendirilerek aynı uydu ücretini ödemeleri bize göre doğru değildir. Dolayısıyla, uydu yayın ücretlerinin hakkaniyetli şekilde ve belki de reklam gelirleri baz alınarak tarifelendirilmesi daha doğru olacaktır.”
“Gazetecilere Yeşil Pasaport ve Daha İyi Maaş Şart”
Özdemir, gazetecilerin uluslararası platformlarda Türkiye’nin tezlerini savunabilmeleri için yeşil pasaport edinmelerinin önemini vurguladı:
“Türkiye’nin tezlerini doğru yerde, doğru şekilde anlatabilecek, mesleğinin namusuna, kendi onuruna ve ülkesine sadakatle bağlı olan medya mensuplarımızın alanlarındaki uluslararası temaslarına erişebilmeleri için belirli şartlara sahip gazetecilerimize yeşil pasaport edinme imkânı mutlaka tanınmalıdır. Bu durumu belirli bir meslek grubuna imtiyaz olarak görmeyip ülkemizin diplomatik kudret ve üstünlüğünün gereği olarak değerlendirmek yerinde olacaktır.”
Gazetecilerin düşük maaşlarla çalıştığını belirten Özdemir, medya kuruluşlarına çağrıda bulundu:
“Medya kuruluşlarının sahipleri ve yöneticileri, 2025 yılında daha eşit, cömert ve duyarlı bir yaklaşım sergileyerek gazetecilerimizin maaşlarını iyileştirmeleri elzemdir.”
“Dezenformasyonla Mücadelede Yeni Adımlar Gerekli”
Dezenformasyon tehlikesine karşı daha caydırıcı cezaların hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Özdemir, İletişim Başkanlığı’na bağlı olarak kurulacak bir internet haber sitesinin resmi açıklamaların doğru şekilde duyurulmasına katkı sağlayacağını ifade etti.
“Resmî makamlarımızca yapılacak duyuru ve açıklamaların istismar edilmeden, yalın, anlaşılabilir hâliyle toplumla paylaşılması gerekliliği üzerinde hassasiyetle durulmaktadır.”
“İletişim Fakülteleri Mezunlarının İş Bulma Güçlüğü”
İletişim fakültelerinden mezun olan öğrencilerin istihdam zorluklarına dikkat çeken Özdemir, mezunların yerel medyada iş bulma yoluna gittiğini, ancak burada da birçok sorunla karşılaştığını ifade etti:
“Mezun sayısı göz önünde bulundurulduğunda mesleğe başlayacak gazeteci adaylarının aynı şartlar altında iş bulma konusunda güçlük yaşadığı bilinmektedir. Bu şartlar altında iletişim fakültesi mezunlarımızın çoğunluğu kariyerlerine yerel medyada başlama yolunu seçmektedir. İşte, burada karşımıza bir başka durum daha çıkmaktadır. Zira, yerel medyanın beklentileri de fazladır. Yerel medyamız, artan maliyetler, rekabet koşulları ve Basın İlan Kurumunun bütçe dağılımına dâhil olabilmek için öngörülen üç yıllık bekleme süresi gibi zorluklarla mücadele etmektedir. İlanlar hususunda yerel medyaya daha fazla imkân yaratılması önem arz etmektedir.”
Daha Güçlü Bir Medya İçin Reform Şart
İsmail Özdemir’in konuşması, medya mensuplarının haklarının iyileştirilmesi, dezenformasyonla daha etkili mücadele ve yerel medyanın desteklenmesi çağrısıyla dikkat çekti. Özdemir, “Gazetecilik şerefli ve onurlu bir meslektir. Bu meslek kolu demokrasimizin değerli bir unsuru olarak hürriyetimizin muhafazası, millî birlik ve beraberliğimizin güçlendirilmesi ile millî ülkülerimize hizmet etme noktasında önemli bir sorumluluk üstlenerek kamu görevi yapmaktadır.” diyerek, basın özgürlüğü ve medya mensuplarının desteklenmesinin demokrasi için hayati önem taşıdığını ifade etti.