Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kahverengi Kokarca İstilasına Karşı Yerli ve Milli Çözüm: ‘tutSAK’ Projesi Tanıtıldı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi iş birliğiyle geliştirilen ‘tutSAK’ projesi, kahverengi kokarca istilasına karşı yerli ve milli bir çözüm sunuyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi iş birliğiyle, kahverengi kokarca istilasına karşı geliştirilen yerli ve milli çözüm ‘tutSAK’ projesi tanıtıldı. Proje, Türkiye’de ilk kez seri üretime geçerek, Nisan ayı sonunda piyasaya sunulacak.

Tanıtım programına Sakarya Valisi Rahmi Doğan, AK Parti Milletvekili Ertuğrul Kocacık, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Kahverengi kokarca, Türkiye’de ilk kez 2017 yılında görüldü ve özellikle fındık üretimi başta olmak üzere 300’den fazla meyve ve ürüne zarar verdi. SAÜ’lü bilim insanları, bu istilacı böcekle mücadele için feromon tuzağı geliştirdi. ‘TutSAK’ adı verilen bu tuzak, böceklerin kendi aralarındaki iletişimi sağlayan kimyasal bir madde olan feromonu kullanarak, kokarcaları tuzağa çekiyor ve fiziksel imha yöntemiyle zararın önlenmesini sağlıyor.

Projenin yürütücülerinden Doç. Dr. Kibar Ak, “Bu feromonu sentezledikten sonra tuzağın çok önemi yok. Her türlü tuzakta kullanabilirsiniz. İnşallah dışarıdan bu feromonun alımını veya talebini engellemiş olacağız” dedi.

Prof. Dr. Mustafa Zengin ise projenin geliştirilme sürecini anlatarak, “Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Bey ve Ali İhsan Bey geldiler. ‘Siz daha önce bu işle bir uğraşmışsınız’ dediler; ‘Evet’ dedik. ‘Biz bu ürünü istiyoruz; ürünün sahibi biziz. Ne gerekiyorsa’ dediler” ifadelerini kullandı.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, “Hocalarıma sonsuz teşekkür ediyorum. Bu millet istediğinde, birliğini koruduğunda, kardeşliğini, vatan sevgisini, bayrak sevgisini baş tacı yaptığında yapamayacağı hiçbir şeyin olmadığını bir kez daha göstermiş oldular” dedi.

Proje kapsamında, Nisan ayı sonunda 60 bin adet, Mayıs ayı ortasında ise 200 bin adet feromon tuzağının piyasaya sürülmesi planlanıyor. Bu yerli ve milli çözüm, Türkiye’nin tarım sektöründe büyük bir sorun olan kahverengi kokarca istilasına karşı etkili bir mücadele yöntemi sunuyor.