Karaman’da şebeke suyunda ‘petrol hidrokarbonları’na rastlanması üzerine yargı süreci başladı. Şebeke hattının kaynağı olan Yeşildere Barajı‘nda yapılan keşif sonrası, Karaman Cumhuriyet Başsavcılığı, belediye yetkilileri hakkında İçişleri Bakanlığı‘ndan soruşturma izni istedi. Barajdan su alımı tedbiren durdurulurken, Karaman Belediyesi, sulama amaçlı kullanılan motopompların atıklarının analiz sonuçlarını etkilemiş olabileceğini açıkladı.
Karaman İl Sağlık Müdürlüğü, halktan gelen şikayetler üzerine şebeke suyunda analiz yaptı. Yapılan incelemede suda ‘petrol hidrokarbonları’ tespit edildi. Analiz sonuçları normale dönene kadar şebeke suyunun içme suyu, gıda veya ağız hijyeni için kullanılmaması gerektiği duyuruldu. Bu açıklamanın ardından kentte su sıkıntısı yaşanmaya başlandı.
Karaman Barosu‘na kayıtlı 7 avukat, ihmal olduğu gerekçesiyle belediye hakkında suç duyurusunda bulundu. Avukatların talebi üzerine, şebeke hattının kaynağı olan Yeşildere Barajı‘nda keşif yapıldı. Keşif sonrası, Karaman Cumhuriyet Başsavcılığı, belediye yetkilileri hakkında soruşturma başlatmak için İçişleri Bakanlığı‘ndan izin istedi.
Avukat Hüseyin Mutlu, “Kentteki su sorunu 3-4 aydır devam ediyor. 11 Mart 2025 tarihinde Karaman İl Sağlık Müdürlüğü‘nün yaptığı analizde, içme suyunda petrol türevlerinin karıştığı tespit edildi. Vatandaşlarımızın şikayetleri aylardır sürüyor. Bu nedenle sorumluların tespiti için suç duyurusunda bulunduk ve keşif talebinde bulunduk. Savcılık, hemen uzman bilirkişilerle keşif yaptı” dedi.
Mutlu, “12 Ocak 2025 tarihinde çekilen drone görüntülerinde, barajda suyun çekildiği noktada mazotlu pompaların ve benzin depolarının suya sıfır olduğu görülüyor. Bu depolardan sızan kalıntılar görüntülerde sabit. Dünkü keşifte bu cihazların söküldüğü tespit edildi. Halkın sağlığı söz konusu ve bu durumun araştırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Karaman Belediyesi yaptığı açıklamada, “Yeşildere Barajı’nda son yıllarda kuraklık nedeniyle su seviyesi önemli ölçüde azaldı. Dere yatağında sulama amaçlı kullanılan motopompların atıkları ve lastik-metal atıkların gölet tabanında birikmesi, analiz sonuçlarını etkilemiş olabilir. Barajdan su alımı tedbiren durduruldu. Halkımızın su ihtiyacını karşılamak için yer altı kuyularından şehir şebekesine su verilmeye başlandı” denildi.
Görüntü Dökümü:
– Avukat Hüseyin Mutlu ile röportaj
– Şebeke suyunu barajdan çeken motopompların drone görüntüsü
– Çay ocağından görüntüler
– Detaylar