Küçükçekmece Belediyesi, 6 Şubat depremlerinin 2. yıl dönümünde, afet bilincini artırmak amacıyla Cennet Kültür ve Sanat Merkezi‘nde ‘Afet Bilinçlendirme Paneli’ düzenledi. Panele, deprem uzmanları ve akademisyenler katılarak, olası deprem ve tsunami risklerine dair önemli bilgiler paylaştı.
Panelde konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi’ndeki depremlere dikkat çekerek, “Santorini’de 1956 yılında 7,5 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve ardından tsunami oluştu. Bu tsunami, Ege kıyılarını vurdu. Jeolojik olarak geçmişte olanlar, gelecekte de tekrarlanabilir. Bu nedenle, olası bir Santorini depremi sonrası tsunami riski ciddiye alınmalı” dedi.
Panele katılan diğer konuşmacılar arasında İstanbul Kültür Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Türk ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seda Kundak da yer aldı. Konuşmacılar, 6 Şubat depremlerinin yarattığı yıkımı, olası Marmara depremini ve alınması gereken önlemleri detaylı bir şekilde ele aldı.
Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, depremlerde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulduğunu belirterek, “Afetlerden korunmanın yolu, akıl, bilim ve vicdandan geçiyor. Her siyasetçi ve mühendisin, Hatay’daki yıkımı görmesi gerekiyor” dedi. Çebi, Küçükçekmece’de kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 8 bin 173 yapının incelendiğini ve 7 bin 562’sinin yıkıldığını ifade etti.
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat depremlerinin sıra dışı olduğunu vurgulayarak, “Normalde bir depremde bir fay kırılırken, bu depremde dört fay birleşerek kırıldı. Bu nedenle çok daha büyük bir yıkım yaşandı. Marmara’da beklenen deprem ise en fazla 7,4 büyüklüğünde olacak ve Antakya’daki kadar yıkıcı olmayacak” dedi.
Prof. Dr. Murat Türk, İstanbul için beklenen depremin şiddetli olacağını belirterek, “Yapıların depremde ayakta kalması için gerekli önlemler alınmalı. Herkesin acil durum planı olmalı” diye konuştu.
Prof. Dr. Seda Kundak ise şehir planlamasının önemine değinerek, “6 Şubat depremlerinde, yolların enkazlarla kapanması arama kurtarma çalışmalarını uzattı ve can kayıplarını artırdı. Şehir planlaması, afetlerde hayati öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.