Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mansur Yavaş’tan Mülakat Eleştirisi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Operational Research Kulübü tarafından “Türkiye’nin Üniversite Buluşması” sloganıyla düzenlenen 20. Genç Akademi Sempozyumu’na katılarak öğrencilere hitap etti. Yavaş, ülkedeki mülakat sistemi, üniversite eğitimi ve liyakat konularında çarpıcı mesajlar verdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı

Mülakat Sistemi Eleştirisi: “Adaletli Davranılmalı”

Mansur Yavaş, mülakat sisteminin yarattığı adaletsizliklere dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

Yüksek puanlar alıyorsunuz ama mülakatlarda eleniyorsunuz. Onun için, kim olursa olsun, adı ne olursa olsun, bir defa bu mülakat sisteminin mutlaka ve mutlaka ortadan kaldırılması lazım.

Çünkü devletin size bir sözü var: Devlet aynı zamanda bütün insanlara eşit ve adaletli davranmalıdır.

Yani sizler okulda okuyup, acaba mezun olduktan sonra iş bulabilecek miyim diye endişe ederken, belli bir grup “Benim işim nasıl olsa garanti.” diye hareket ederse, o zaman siz bu yetki verdiğiniz devlete güveniniz sarsılır, öyle değil mi?

Yavaş, bu adaletsizliği ortadan kaldırmanın yegane yolunun, “insanlara adaletli davranılması ve mülakatın ortadan kaldırılarak başarı ve liyakatın mutlaka ön plana çıkması” olduğunu vurguladı.

“Sadece Üniversite Sayısıyla Övünmemeliyiz”

Yavaş, üniversite eğitiminde nitelikten ziyade nicelikle övünülmesini eleştirerek şu değerlendirmelerde bulundu:

Yıllardır şunu beceremedik: Gerçekten bu ülkede okulları açarken sadece sayı olarak “Şu kadar üniversitemiz oldu.”, tüm illerde üniversite açmakla övündük. Hâlbuki öyle değil. Açtığımız üniversitenin kalitesiyle, dünyadaki diğer üniversitelerle yarışmasıyla ve bu üniversiteden mezun olan herkesin el üstünde tutularak en iyi işler için, en azından iş dünyasının veya devletin kendisinin peşinden koşan bir eğitim sistemi kurmalıydık.

“Ailelerin Alın Terine Yazık Oluyor”

Mansur Yavaş, mevcut eğitim sisteminin öğrenciler ve aileleri üzerindeki yükünü de dile getirdi:

Açtığımız okullar sadece şuna yaradı: 5 yıl boyunca herhangi bir okula giden bir genç, 5 yıl boyunca orada okuyup iş sahibi olmak için beklerken, ailesi de alın terini bu gençlere sarf etmek suretiyle, “İnşallah benim evladım okulu bitirecek ve güzel bir iş sahibi olacak.” beklentisiyle yıllardır bekledi. Ama gördüğümüz kadarıyla maalesef böyle olmadı.