Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mustafa Otrar, kadına yönelik şiddeti önleme çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunarak, “Şiddet olmadan önce önlemeye çalışıyoruz. Şiddet aktarımı döngüsünü kırmaya çalışıyoruz. Şiddet aktarımı döngüsü, şiddete uğrayan ya da tanıklık eden kişilerin gelecekte şiddetle karşılaşma veya şiddet davranışları sergileme olasılığının yüksek olmasıdır” dedi.
TBMM’de Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu’na Sunum
AK Parti İstanbul Milletvekili Hulki Cevizoğlu başkanlığında toplanan TBMM Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu‘na sunum yapan Otrar, şiddetin biyolojik, psikolojik ve sosyolojik arka planlarını anlattı. Otrar, “Bakanlığımızın şiddetin engellenmesi, önlenmesi ve şiddetsiz toplum politikalarını destekleyen uygulamalarının tümü, şiddetin kaynaklarının farkında olarak onları önleyici biçimde geliştirilmiştir” dedi.
Öfke Yönetimi ve Öz Denetim Eğitimi
Otrar, çocuklarda var olan öfke ve kızgınlık gibi duyguların yönetilmesi gerektiğini belirtti. “Çocukların doğasında bu tür duygular var; mesele bunları yok etmek değil, yönetmek. Okullarda öğrencilere bu duyguları eğitim yoluyla yönlendirmek için çalışıyoruz. Öz denetim gibi becerilerin kazandırılmasına odaklanıyoruz” şeklinde konuştu.
Güncel Eğitim Politikaları
Mustafa Otrar, okullarda çocuklara yönelik şiddetin ifade edilmesine olanak tanıyacak davranışlar kazandırmak için geniş kapsamlı politikaların uygulandığını belirtti. Şiddetin ve türlerinin zamanla değiştiğine dikkat çeken Otrar, “Siber zorbalık gibi kavramlar günümüzde ön plana çıkıyor. Bakanlığımız, sahadaki değişimlere uygun politikalar geliştirmekte ve güncel ihtiyaçlara yanıt vermektedir” dedi.
Şiddet Döngüsünü Kırma Hedefi
Otrar, “Kadına yönelik şiddetle mücadelede riskleri ortadan kaldırmaya ve şiddetin aktarımını engellemeye çalışıyoruz. Şiddet aktarımı döngüsünü kırmayı hedefliyoruz” diyerek, bu alandaki kararlılıklarını vurguladı.