Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Yapay Zeka Hamlesi: 2025-2029 Yapay Zeka Politikası Hazırlanıyor

Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şamil Demircan, TBMM’de yapay zeka alanındaki çalışmaları ve 2025-2029 politikasını anlattı.

Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik

Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şamil Demircan, TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu’nda yaptığı sunumda önemli açıklamalarda bulundu. Demircan, “Milli Eğitim Bakanlığının 2025 ve 2029 yılları arasında bir yapay zeka politika belgesi oluşturma gerekliliğini görüyoruz ve bu gerekliliğe bakarak da bir çalışma başlattık” dedi.

Ahmet Şamil Demircan TBMM Yapay Zeka Komisyonu

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez başkanlığında toplandı. Demircan, yapay zeka alanındaki çalışmaları şöyle özetledi:

“7’nci ve 8’inci sınıf öğrencilerimize seçmeli olarak sunduğumuz yapay zeka uygulamaları dersleri; birinci kademe ve ikinci kademe ile ilişkili olarak hazırlandı. 72 saatlik bir ders, haftada 2 saat olarak uygulanıyor. 2023 yılında Talim Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanarak öğrencilerin seçimine açıldı. İstatistiklere baktığımızda yaklaşık 100 bin öğrencimiz ilgi alanlarına göre bu seçmeli dersi alarak okullarda öğrenmeye devam ediyorlar.”

Demircan, diğer bir faaliyet olarak bilim sanat merkezlerinde kurulan 146 yapay zeka atölyesinden 43 bin 500 öğrencinin faydalandığını belirtti.

Bakanlık Yönetim Sistemi ile Veriye Dayalı Karar Altyapısı

Demircan, yakın gelecekte hayata geçirilecek Bakanlık Yönetim Sistemi hakkında bilgi verdi:

“Bakanlık Yönetim Sistemi, merkez ve taşra yöneticileri için tasarlanan eğitim ve öğretim, insan kaynakları, fiziki altyapı ve yönetim gibi konularda ortaya çıkabilecek sorunları önceden tespit ederek, uyaran ve çözüm sunan bir karar destek sistemi olarak tasarlandı.”

Sistemin öğretmen atamalarından okul açma/kapatma kararlarına kadar pek çok alanda veriye dayalı karar almayı kolaylaştıracağını vurgulayan Demircan, “Ankara Çankaya’da matematik öğretmenlerimizin norm fazlası ve ihtiyaç durumu simüle edilecek” dedi.

Öğrenci ve Öğretmenler için Yapay Zeka Asistanları

Demircan, öğrenciler için geliştirilen yapay zeka asistanı projesinin test aşamasında olduğunu ve bu yıl içinde hizmete sunulacağını açıkladı. Ayrıca öğretmenlerin iş yükünü hafifletecek yapay zeka destekli öğretmen asistanı çalışmalarının da başladığını duyurdu.

Ulusal Stratejiye Uyumlu Politika Belgesi

Demircan, 2025-2029 dönemini kapsayacak yapay zeka politika belgesi hazırlıklarına başladıklarını belirterek, “Bu politika belgesi Ulusal Yapay Zeka Stratejisine uygun ve ona paralel bir şekilde kurgulandı” ifadelerini kullandı. Belgede 14 politika ve 36 eylem planının yer alacağını kaydetti.