Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okullarda okuyan öğrencilerin velilerinin ders kitabı için ücret ödemesini ortadan kaldıran yeni bir düzenlemeye imza attı. 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren özel okullarda da devlet okullarında olduğu gibi ders kitapları ücretsiz olarak dağıtılacak.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, özel okullarda okuyan öğrencilerin velileri, ‘ders kitabı’ adı altında herhangi bir ücret ödemeyecek. Bu karar, 3 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile resmiyet kazandı.
Yanlış Öğrenmelerin Önüne Geçilecek
Yeni düzenlemenin temel amacı, bakanlık denetiminden geçmeyen kitaplar aracılığıyla yanlış ve uygun olmayan öğrenmelerin önüne geçmek. Bu kapsamda, özel okullarda da bakanlık onaylı ders kitaplarının kullanılması zorunlu hale getirildi. Bakanlık, ders kitaplarını ciddi bir inceleme sürecinden geçirerek öğrencilere ulaştırıyor.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, merkezi sınav sorularının hazırlanmasında bakanlık onaylı ders kitaplarının rehber olarak alındığını vurguladı. Bakan Tekin, bu kitapların Liselere Geçiş Sistemi (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) gibi sınavlarda temel kaynak olarak kullanılacağını belirtti.
Denetimler Artırılacak
Yeni düzenlemeyle birlikte, özel okulların ‘ders kitabı’ adı altında velilerden ücret talep edip etmediği de denetlenecek. Bakanlık, ücretsiz dağıttığı ders kitaplarını kullanmayan veya velilerden ücret talep eden özel okullara cezai müeyyideler uygulayacak. Bu kapsamda, Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 7’nci maddesi gereğince, brüt asgari ücretin 20 katına kadar idari para cezası ve kurum açma izninin iptali gibi yaptırımlar söz konusu olabilecek.
Bakanlık, gelecek eğitim öğretim yılında da tüm özel okullara öğrenci sayısı kadar ders kitabını ücretsiz olarak göndermeye devam edecek. Bu uygulama ile özel okul velilerinin ekonomik yükünün hafifletilmesi hedefleniyor.