ISPARTA’nın Yalvaç ilçesindeki Pisidia Antiokheia Antik Kenti’nde yaklaşık 100 yıl önce yapılan kazılarda ortaya çıkarılan ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne götürülen eserlerin iadesi talep edildi. Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, “Bölgede hala kazılar devam ediyor. Götürülen heykel başlarının gövdeleri de bulunabilir. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde yeteri kadar eser var” dedi.
Hristiyanlık dünyası için büyük önem taşıyan Pisidia Antiokheia Antik Kenti, Isparta’nın Yalvaç ilçesinde bulunuyor. 1908 yılında W. Ramsay tarafından başlatılan kazılar, 1’inci Dünya Savaşı’na kadar sürdü. 1924 yılında Michigan Üniversitesi adına yapılan kapsamlı kazılar ise 1927 yılına kadar devam etti. Bu kazılarda çıkarılan eserler, o dönem Yalvaç’ta arkeoloji müzesi bulunmadığı için Afyonkarahisar, Konya ve İstanbul’daki arkeoloji müzelerine götürüldü.
1966 yılında Yalvaç’ta arkeoloji müzesinin açılmasıyla Afyonkarahisar ve Konya müzelerine götürülen eserler geri getirildi. Ancak İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne götürülen eserler hala orada sergileniyor. Bu eserler arasında Men Tapınağı’nda 1913 yılında bulunan Kornelia Antonia heykeli, İmparator Augustus başı, İmparator Lucius Verus başı ve genç bir heykel başı yer alıyor.
Pisidia Antiokheia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, eserlerin ait oldukları Yalvaç Müzesi’ne getirilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Özhanlı, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın son yıllarda yurt dışına kaçırılan eserleri geri getirme projesi çok başarılı oldu. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde yeteri kadar eser var. Yalvaç Arkeoloji Müzesi’nde ise yalnızca bölgeden çıkarılan eserler var. Bu eserlerin Yalvaç’a getirilmesi hem müzenin ziyaretçi sayısını artıracak hem de bölge halkının turizm gelirinden faydalanmasını sağlayacaktır” dedi.
Prof. Dr. Özhanlı, bölgede devam eden kazılarda götürülen heykel başlarının gövdelerinin de bulunabileceğini belirterek, eserlerin yerinde sergilenmesinin daha anlamlı olacağını ifade etti.