Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Ebru Aydınlı

Pisidia Antiokheia Eserleri Yalvaç’a Geri Dönsün: İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden İade Talebi

Isparta’nın Yalvaç ilçesinde bulunan Pisidia Antiokheia Antik Kenti’nden yaklaşık 100 yıl önce çıkarılan ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne götürülen eserlerin iadesi talep ediliyor. Pisidia Antiokheia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, “Bölgede hala kazılar devam ediyor. Götürülen heykel başlarının gövdeleri de bulunabilir. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde yeteri kadar eser var” dedi.

Hristiyanlık dünyası için büyük önem taşıyan Pisidia Antiokheia Antik Kenti, Isparta’nın Yalvaç ilçesinde yer alıyor. 1908 yılında başlatılan kazılar, 1’inci Dünya Savaşı’na kadar devam etti. 1924-1927 yılları arasında Michigan Üniversitesi tarafından yapılan kapsamlı kazılarda çıkarılan eserler, o dönem Yalvaç’ta arkeoloji müzesi bulunmadığı için Afyonkarahisar, Konya ve İstanbul’daki arkeoloji müzelerine götürüldü.

1966 yılında Yalvaç’ta arkeoloji müzesinin açılmasıyla Afyonkarahisar ve Konya müzelerindeki eserler geri getirildi. Ancak İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne götürülen eserler hala orada sergileniyor. Bu eserler arasında Men Tapınağı’ndan çıkarılan Kornelia Antonia heykeli, İmparator Augustus başı, İmparator Lucius Verus başı ve genç bir heykel başı bulunuyor.

Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, eserlerin ait oldukları Yalvaç Müzesi’ne getirilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Özhanlı, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın son yıllarda yurt dışına kaçırılan eserleri geri getirme projesi çok başarılı oldu. Aynı yaklaşımın İstanbul Arkeoloji Müzesi’ndeki eserler için de uygulanmasını istiyoruz” dedi.

Özhanlı, “Yalvaç’ta bir arkeoloji müzesi var ve bu müzede bölgeden çıkarılan eserlerin sergilenmesi daha anlamlı olacaktır. Ayrıca bölgede hala kazılar yapılıyor. Götürülen heykel başlarının gövdeleri de bulunabilir. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde yeteri kadar eser var. Yalvaç Arkeoloji Müzesi’nde ise yalnızca bölgeden çıkarılan eserler var. O eserlerin de Yalvaç’a getirilmesi yerinde bir karar olacaktır. Hem müzenin ziyaretçi sayısı artacak hem de bölgedeki halk turizm gelirinden faydalanacaktır” ifadelerini kullandı.

Pisidia Antiokheia Antik KentiYalvaç Arkeoloji Müzesi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 + ten =

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER