Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Prof. Dr. İbrahim Atmaca: Kentsel Dönüşüm Sadece Bina Yenilemeden İbaret Olmamalı

MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, kentsel dönüşümün sadece bina yenileme çalışmalarıyla sınırlı kalmaması gerektiğini vurguladı.

MMO Antalya Şube Başkanı

ANTALYA – Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından yaptığı açıklamada, kentsel dönüşümün sadece bina yenileme çalışmalarıyla sınırlı kalmaması gerektiğini vurguladı. Atmaca, “Bütüncül bir yaklaşımla toplanma alanları, altyapı ve kent içi ulaşım yollarını da kapsayacak şekilde mahalle bazlı yenilemeler yapılmalı” dedi.

Prof. Dr. Atmaca, yaşanan son depremin bir uyarı niteliğinde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Depreme dirençli kentler ancak bilim ve mühendislik rehberliğinde inşa edilebilir” ifadelerini kullandı. Uzun süredir kentsel dönüşümün sadece bina yenileme çalışmalarıyla sınırlı kalmaması gerektiğini savunduklarını aktaran Atmaca, “Maalesef bina yenileme çalışmaları ‘kentsel dönüşüm’ olarak adlandırılıyor. Ancak bu çalışmalar afet anında kaçış yolları, toplanma alanları ve altyapı üzerinde bir iyileştirme sağlamıyor” diye konuştu.

Projelerde Mesleki Denetim Şart

Atmaca, bir diğer önemli konunun da bina projelerinin mesleki denetimi olduğuna dikkat çekerek, “Mimari, zemin, statik, mekanik ve elektrik projeleri mutlaka ilgili meslek odalarının denetiminden geçmeli. Projelerin oda onayı süreci yeniden hayata geçirilmeli” çağrısında bulundu. Binaların ömürleri boyunca hiçbir denetimden geçmemesinin büyük bir sorun olduğunu vurgulayan Atmaca, “Binalar kontrolsüz bir şekilde birçok tadilat ve revizyona maruz kalabiliyor. Bu nedenle asansör denetimlerine benzer şekilde binaların periyodik olarak kontrol edilmesi gerekiyor” dedi.

Toplanma Alanlarının Altyapısı Hazır Olmalı

Riskli bölgeler için belirlenen geçici barınma alanlarının sadece yerlerinin belirlenmesinin yeterli olmadığını ifade eden Atmaca, “Bu alanların tesisat ve elektrik altyapılarının da hazır hale getirilmesi gerekiyor. İhtiyaç halinde hızlı aksiyon alınabilmesi için bu tedbirler hayati önem taşıyor” uyarısında bulundu.

Süreç Yönetimi de Önemli

Fiziki tedbirler kadar süreç yönetiminin de önemli olduğunu vurgulayan Atmaca, “İstanbul’da okulların deprem güçlendirmesi yapılsa da tatil edilmesi psikolojik etkenler ve toplanma ihtiyacından kaynaklanıyor. Ancak idari izin veya uzaktan çalışma imkanı olmayan ailelerin çocukları için sürecin nasıl yönetileceği de planlanmalı” dedi.

Prof. Dr. Atmaca, son olarak karar alıcıları ve kanun yapıcıları harekete geçmeye çağırarak, “Yaşanan her deprem afeti sonrası mühendis ve mimarların işleri sorgulanıyor. Ancak karar alıcılar gerekli kanun ve yönetmelikleri çıkararak uygulanmasını sağlamalı. Bu son deprem bir uyarı niteliğinde değerlendirilmeli” ifadelerini kullandı.