Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, iklim değişikliğinin etkilerinin yoğun olarak hissedildiği Türkiye’nin, 2030 yılı sonrasında ‘su kıtlığı’ çeken ülkeler arasında yer alacağını belirterek, “Artık suyu korumak, tasarruf etmek ve sürdürülebilir politikalar geliştirmek zorundayız” dedi.
Edirne’de 22 Mart Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği (ECGD) tarafından Trakya Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi‘nde ‘İklim Krizi ve Edirne’ sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma Edirne Vali Yardımcısı Turgut Subaşı, Edirne Belediye Başkanvekili Cenk Ergüden, Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan ve çok sayıda akademisyen ile öğrenci katıldı.
EÇGD Başkanı Ayten Eren, iklim krizinin neden olduğu doğa olaylarının küresel ölçekte yaşandığını belirterek, “Yakın gelecekte su savaşlarının yaşanacağı konuşuluyor” dedi. Eren, “Petrol savaşlarından sonra, su savaşları kapıda. Barajlarımızda su kalmadığı haberleri ve Kırklareli ile yaşadığımız Kayalı Barajı tartışmaları, gelecekteki susuzluk sorununa işaret ediyor” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Mustafa Tan, yanlış tarım uygulamaları, plansız kentleşme ve sanayileşmenin su kaynaklarını tükettiğini vurgulayarak, “Edirne, üç nehrin buluştuğu bir kent olmasına rağmen, su kaynaklarımız hızla azalıyor. Suyu korumak ve tasarruf etmek zorundayız. Aksi takdirde gelecek nesillere susuzluk ve kuraklıkla boğuşan bir dünya bırakacağız” dedi.
Edirne Belediye Başkanvekili Cenk Ergüden, iklim krizinin artık geleceğin değil, bugünün problemi olduğunu belirterek, “Su kaynaklarımızı bilinçli kullanmak ve doğaya zarar vermeden üretmek zorundayız” dedi.
Edirne Vali Yardımcısı Turgut Subaşı ise su kaynaklarının sınırlı olduğunu hatırlatarak, “Su kullanımında bilinçli olmalıyız. Bu doğa bize bir miras değil, geleceğe bırakacağımız bir emanettir” dedi.