Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, iklim değişikliğinin etkilerinin yoğun olarak hissedildiği Türkiye’nin, 2030 yılı sonrasında ‘su kıtlığı’ çeken ülkeler arasında yer alacağının öngörüldüğünü belirterek, “Artık suyu korumak, tasarruf etmek ve sürdürülebilir politikalar geliştirmek zorundayız. Aksi takdirde gelecek nesillere susuzluk ve kuraklıkla boğuşan bir dünya miras bırakacağız” dedi.
Edirne’de 22 Mart Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği (ECGD) tarafından Trakya Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi‘nde ‘İklim Krizi ve Edirne’ sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma Edirne Vali Yardımcısı Turgut Subaşı, Edirne Belediye Başkanvekili Cenk Ergüden, Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan ve çok sayıda akademisyen ile öğrenci katıldı.
EÇGD Başkanı Ayten Eren, iklim krizinin neden olduğu doğa olaylarının küresel ölçekte yaşandığına dikkat çekerek, “Petrol savaşlarından sonra, yakın gelecekte su savaşlarının yaşanacağını bilim dünyası bir süredir konuşuyor” dedi. Eren, “Edirne’de yaşayanlar olarak toplumsal sorumluluklarımızı konuşmaya başlayabilir miyiz? Birlikteliğimizden doğacak güçle, kentimiz için neler yapabiliriz?” sorularına yanıt arandığını belirtti.
Prof. Dr. Mustafa Tan, yanlış tarım uygulamaları, plansız kentleşme, sanayileşmenin yarattığı kirlilik ve iklim değişikliği etkilerinin su kaynaklarını hızla tükettiğini vurguladı. Tan, “Edirne, üç nehrin buluştuğu, suyun bereketiyle bereketlenen bir kent olmuştur. Ancak, yıllar içinde bu nehirlerin debilerinin azaldığını, suyun kalitesinin düştüğünü ve doğal dengenin bozulduğunu üzülerek gözlemliyoruz” dedi.
Belediye Başkanvekili Cenk Ergüden, iklim krizinin artık geleceğin değil, bugünün problemi olduğunu belirterek, “Su kaynaklarımızı daha bilinçli kullanmak, doğaya zarar vermeden üretmek ve tüketmek üzere Edirne’yi iklim krizine karşı daha dirençli bir şehir haline getirmek, hepimizin elinde” ifadelerini kullandı.
Edirne Vali Yardımcısı Turgut Subaşı ise su kaynaklarının bilinçli kullanılması gerektiğini vurgulayarak, “Üç nehrin buluştuğu bir ilimizde yaşamamıza rağmen, bu nehirlerimizdeki su miktarı sonsuz değil. Onları en iyi şekilde rezerv alanda tutmak, en ekonomik şekilde kullanmak zorundayız” dedi.
Sempozyum, iklim krizi ve su kaynaklarının korunmasına yönelik çözüm önerilerinin tartışıldığı bir platform olarak dikkat çekti.