Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar kapsamında, Türkiye’den kaçırılan tarihi eserlerin iadesi sağlandı. Bu kapsamda, Roma İmparatoru Septimius Severus’un gerçek boyutlardaki bronz heykelinin başı, Danimarka’dan geri getirilerek Antalya Müzesi’nde sergilenmeye başlandı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, baş ve gövdenin birleştirilmesi için titiz bir çalışma yürütüleceğini açıkladı.
Danimarka’nın NY Carlsberg Glyptotek Müzesi’nden iade edilen Septimius Severus heykelinin başı, Antalya Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen törenle tanıtıldı. Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Ole Toft, Antalya Valisi Hulusi Şahin, milletvekilleri ve davetliler katıldı. İade edilen eserler arasında, Burdur Boubon Antik Kenti kökenli Roma İmparatoru Septimius Severus’un başı ve Düver köyü kökenli 48 pişmiş toprak mimari levha bulunuyor.
‘ETİK BİR DURUŞ SERGİLEDİLER’
Bakan Ersoy, “Danimarka’dan iadesini sağladığımız Roma İmparatoru Septimius Severus’un heykel başı, 1960’lı yıllarda Boubon Antik Kenti’ndeki kaçak kazılar sonucu yurt dışına çıkarıldı. Bu eserin iadesi, merhume Prof. Dr. Jale İnan’ın çalışmaları sayesinde mümkün oldu. Danimarka ve Glyptotek Müzesi’nin etik duruşu ve iş birliği için teşekkür ediyoruz” dedi.
‘CİDDİ DÜZEYDE YANKI BULDU, ÖRNEK OLDU’
Ersoy, Düver kökenli pişmiş toprak levhaların da 60’lı yıllarda kaçırıldığını ve dünya çapında koleksiyonlara girdiğini belirtti. Bakanlık ile Manhattan Bölge Savcılığı arasında yürütülen iş birliği sayesinde daha önce de birçok Boubon kökenli eserin iade edildiğini hatırlatan Ersoy, “Bu iadeler, dünyada ciddi yankı buldu ve örnek oldu” ifadelerini kullandı.
HEYKEL VE BAŞI BİRLEŞTİRİLECEK
Bakan Ersoy, Septimius Severus heykelinin başı ve gövdesinin birleştirilmesi için titiz bir çalışma yürütüleceğini belirterek, “Bu süreç zamana yayılacak ve esere zarar vermeden gerçekleştirilecek. Sonucu bilim dünyası ve kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.
13 BİN 282 ESER GERİ GETİRİLDİ
Ersoy, 2025 yılında 14 önemli eserin iadesini sağladıklarını, 2024 yılında ise 1149 tarihi eseri ülkeye geri getirdiklerini açıkladı. 2018-2025 yılları arasında 8 bin 967 eserin iadesini sağladıklarını belirten Ersoy, 2002-2025 yılları arasında iade edilen eser sayısının 13 bin 282’ye ulaştığını söyledi.
‘ANADOLU’YU KARIŞ KARIŞ GEZİYORUZ’
Bakan Ersoy, Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi’nin Anadolu’yu karış karış gezerek, köy köy dolaştığını ve halkı bilinçlendirdiğini belirtti. Çocuklara yönelik eğitimler ve hikaye kitapları hazırladıklarını da sözlerine ekledi.
BÜYÜKELÇİDEN DANİMARKALI TURİSTLERE ÇAĞRI
Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Ole Toft, “Tarihi eserlerin iadesi karmaşık bir süreçtir. Türkiye ve Danimarka olarak bu süreci başarıyla tamamladık. Danimarkalı turistlerin Antalya’yı ziyaret ederek bu eserleri görmelerini umuyoruz” dedi.