ANKARA – Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nu ziyaret ederek sağlık çalışanlarının sorunlarını ve taleplerini iletti. Ziyarette, Sağlık-Sen Başkanı Doğan’a Genel Sekreter Durali Baki, Genel Başkan Yardımcıları Sinan Kuluöztürk, Yasin Barutcu, İdris Baykan ve Abdullah Duman eşlik etti.
Görüşmede, Sağlık-Sen Hekim Komisyonu tarafından hazırlanan Kamu Hastaneleri Hekimlerine İlişkin Talep ve Öneriler raporu Bakan Memişoğlu’na sunuldu. Sağlık çalışanlarının taban ve teşvik ek ödemelerinin artırılması, gece çalışma tazminatı verilmesi, 2025 yılı içinde 50 bin sağlık personeli ataması yapılması, 3+1 sisteminden kaynaklı sorunlar, aile sağlığı çalışanlarının ücretleri ve sağlık profesyonellerine muayene önceliği verilmesi gibi konular ele alındı.
Başkan Doğan, aile hekimleri ile aile sağlığı çalışanlarının yaşadığı sorunlara da değinerek, “Değişen yönetmelikle birlikte aile sağlığı çalışanlarının destek ve teşvik ek ödemeleri düşük kalmıştır. Bu durum mağduriyete neden olmaktadır. Mağduriyetlerin giderilmesi için aile sağlığı çalışanlarının destek ve teşvik ek ödeme oranlarının artırılmasını talep ediyoruz” dedi.
Doğan, Hastalık Yönetim Platformu (HYP) sisteminin aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının ücretlerini etkilediğini belirterek, “Sisteme giriş ve müdahale yetkisi olmayan aile sağlığı çalışanlarının maaş katsayılarından birinin doğrudan HYP sistemine bağlı olması hakkaniyetli bir düzenleme değildir. Aile sağlığı çalışanlarına ilave teşvik ödemesi yapılması için yeni bir düzenleme yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Entegre sağlık kuruluşlarında ihtiyaç olmayan yerlerde aile hekimleri ile aile sağlığı hemşire ve ebelerinin nöbete dahil edilmesinin, ihtiyacın üzerinde personelin nöbete kalmasına neden olduğunu vurgulayan Doğan, “Entegre ASM’lerde görev yapan hekimler ile hemşire ve ebelerin nöbetleri hizmet ihtiyacına göre düzenlenmeli ve nöbet zorunluluğu kaldırılmalıdır” dedi.
3+1 süresini doldurmayan sözleşmeli personelin 4 yıl boyunca tayin talebinde bulunamaması sebebiyle mağduriyet yaşadığını kaydeden Doğan, bu mağduriyetin çözülmesi için Sağlık-Sen tarafından hayata geçirilen Sağlık Bakanlığı Yer Değişikliği Talep Toplama Platformu’nu referans gösterdi. Doğan, “Sözleşmeli personelin karşılıklı yer değişikliği (becayiş) yapabilmesine imkân verildiği takdirde, çalışanların yer değişikliği talepleri karşılanacağı gibi bulundukları pozisyonun boş kalmasının da önüne geçilecektir. Bundan sonraki alımlarda da 4A kadrolu istihdam modeliyle alımlar yapılmalıdır” dedi.
Sağlık profesyonellerinin iş yükünün artmasından dolayı sağlık hizmetlerinde aksamalar yaşandığını kaydeden Doğan, iş yükünü hafifletmek için bir an önce atama yapılması gerektiğini söyledi. Doğan, atama bekleyen binlerce sağlık mezunu gencin olduğuna da dikkat çekerek, “2025 yılında en az 50 bin sağlık personeli istihdamı yapılmalıdır” dedi.
Bakan Memişoğlu ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sorunları biliyoruz. Bize güvenin” dedi. Memişoğlu, Sağlık-Sen’in çözüm odaklı anlayışına teşekkür ederek, sahadan gelen biri olduğunu ve sorunların çözümü için çalıştıklarını ifade etti.