Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sakarya Meydan Muharebesi’nde Mehmetçiğin Son Savunma Hattı: Arıkovanı Tepesi Siperleri Bulundu

Ankara’nın Haymana ilçesinde Sakarya Meydan Muharebesi’nin kritik noktalarından Arıkovanı Tepesi’nde 15’inci ve 11’inci tümenlere ait siperler keşfedildi.

Ankara'nın Haymana ilçesinde Sakarya

ANKARA’nın Haymana ilçesinde, Sakarya Meydan Muharebesi’nin en kritik noktalarından biri olan Arıkovanı Tepesi’nde yeni siper hatları keşfedildi. Mürettep Müfreze Gönüllüleri ve Sakarya Meydan Muharebesi Alanı Şehitlikleri Siperleri Araştırma Koruma ve Eğitim Derneği’nin yürüttüğü çalışmalar sonucunda, 15’inci ve 11’inci tümenlere ait siperler tespit edildi.

Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü ve askeri arşiv kaynaklarından elde edilen bilgiler doğrultusunda, bölgeye “Sakarya Meydan Muharebesinde, 15’inci Tümen ile 11’inci Tümen mensubu şehit ve gazi dedelerimizin bizzat kendi elleriyle kazıp, savunduğu, ter ve kan döktüğü bu siperler, kahraman Mehmetçiğin geri çekildiği son hat olup, buradan geriye adım atılmamıştır” yazılı bir tabela asıldı.

Dernek Başkanı Emekli Albay Serdar Yetim, yaptığı açıklamada, “Arıkovanı Tepesi, Mehmetçiğin çekildiği en son hattır. Bu siperden geriye bir adım daha atılmamıştır” ifadelerini kullandı. Yetim, bölgenin taş ocakları, madenler ve güneş enerji santralleri gibi faaliyetler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Bu tarihi alanın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için açık hava müzesi haline getirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Derneğin Başkan Yardımcısı Turgut Sarıfakıoğlu ise yapılan çalışmalar kapsamında 187 kilometrelik siper hattı tespit edildiğini açıkladı. Sarıfakıoğlu, “Şehitlerimizin mezarları maalesef sahipsiz durumda. Bu alanların koruma altına alınması ve şehitliklerin inşa edilmesi için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Sakarya Meydan Muharebesi’nin 104. yılında yapılan bu keşif, Türk tarihinin en önemli savunma hatlarından birinin gün yüzüne çıkmasını sağladı. Uzmanlar, bölgenin Çanakkale’deki gibi bir açık hava müzesine dönüştürülmesi çağrısında bulunuyor.