Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sanayi tesislerinin çevresel performanslarını belgelendirecek yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. ‘Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi’ ile tesisler, uluslararası standartlara uygun çevreci üretim süreçlerine geçiş yapacak. Bu kapsamda, yaklaşık 6 bin sanayi tesisi yeşil dönüşüm yolunda ilerleyecek.
Bakanlık tarafından hazırlanan ‘Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği’, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik kapsamında, sanayi tesislerinin çevresel performansları, uluslararası kabul görmüş en iyi teknikler çerçevesinde değerlendirilecek. Bu değerlendirme sonucunda tesisler, A’dan F’ye kadar sınıflandırılacak. ‘A Sınıfı Belge’ alan tesisler, uluslararası pazarda rekabet gücünü artıracak ve çevreci üretim süreçleriyle öne çıkacak.
Yönetmelik, enerji, metal, mineral, kimya, atık yönetimi, tekstil, otomotiv, deri, kağıt, gıda ve hayvancılık gibi sektörlerde faaliyet gösteren tesisleri kapsıyor. Yeni tesisler, yürürlük tarihinden itibaren en az D sınıfında olacak şekilde kurulacak. Mevcut tesisler ise 31 Aralık 2028 tarihine kadar en az F sınıfı, 31 Aralık 2030 tarihine kadar ise en az D sınıfı belge almak zorunda olacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Yeşil Kalkınma hamlemizde çok önemli bir adım daha atıyoruz. Cumhurbaşkanımızın dünyaya ilan ettiği 2053 Net Sıfır Emisyon hedeflerimize yaklaştıracak bu düzenlemeyle hem doğamız hem sanayimiz hem ülkemiz kazanacak” dedi.
Bakanlık, çevreci teknolojilere yatırım yapacak sanayicilere finansman desteği de sağlayacak. Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası aracılığıyla, Dünya Bankası’nın 416,7 milyon dolarlık finansman kaynağından yararlanılacak. Ayrıca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kredi Kayıt Bürosu (KKB) arasında çevresel performans veri paylaşımına ilişkin bir protokol imzalanacak.
Bu düzenlemeyle, sanayide temiz teknolojilerin kullanımı teşvik edilirken, yerli teknoloji üretimi ve istihdama da katkı sağlanması hedefleniyor.