Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şeref Malkoç: ‘Toplumda Hakkaniyet İnancı Zayıf, Hukuk Kültürümüz Yetersiz’

Eski Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Türkiye’de hukuk kültürünün zayıf olduğunu ve toplumun hakkaniyete olan inancının yetersiz kaldığını belirtti.

Eski Kamu Başdenetçisi Şeref

Eski Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Türkiye’de hukuk kültürünün zayıf olduğunu ve toplumun hakkaniyete olan inancının yetersiz kaldığını belirtti. Malkoç, “Anayasayı istemek, hukuku tartışmak, yeni anayasa yapılır yapılmaz önemli değil. Ama hukuk tartışmak, adaleti konuşmak, hukukun üstünlüğünü dile getirmek ve bu konuda toplumun sivil toplum olarak harekete geçmesi çok önemli” dedi.

‘Türkiye’nin Sivil Anayasa Yolculuğu Projesi’ kapsamında Bursa’da düzenlenen ‘Anayasa Buluşmaları’ programında konuşan Malkoç, Türkiye’nin anayasa tarihine değinerek, “Tarihimiz boyunca hep anayasalardan olağanüstü marifetler beklemişiz. Olağanüstü, sihirli değnek gibi, Hızır Aleyhisselam gibi görmüşüz anayasaları” ifadelerini kullandı.

Malkoç, 1876’da Birinci Meşrutiyet ile başlayan anayasa sürecinin ardından yaşanan felaketlere dikkat çekerek, “1877-1878 savaşı, tarihimizin en acı yenilgisini aldığımız dönemdir. Maalesef anayasa yürürlükten kaldırılmış, belli bir süreç devam etmiştir” dedi.

Malkoç, Türkiye’de hukuk kültürünün zayıf olduğunu vurgulayarak, “Bakın, 120 tane hukuk fakültemiz var. Belki binlerce mezunumuz oluyor. Ama hukuk kültürümüz çok zayıf. Toplum olarak hakkaniyete olan inancımız çok zayıf” şeklinde konuştu.

45 yıllık hukuk tecrübesine değinen Malkoç, “Uzun süre avukatlık yaptım, milletvekilliği yaptım, Kamu Başdenetçiliği’nde 8 sene görev yaptım. Muhatap olduğum insanlardan bir tane haksız olana rastlamadım. Gidip birisini öldürüyor, geliyor haklı. Niye? Sokakta gezerken yan bakmış ona. Haklı mı?” diye sordu.

Malkoç, mevcut anayasanın değişmesi gerektiğini belirterek, “Yine anayasa istiyoruz, anayasa değişsin. Bunu en çok kimin istemesi gerekir? Değerli arkadaşlar, iktidar partisi için bundan daha ideal bir anayasa yok. Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle düzenleme yapıyor, yargıda tasarruflarda bulunuyor. Bu anayasa, bir yönetici için, bir Cumhurbaşkanı için, bir iktidar için, uygulamada arayıp da bulunamayacak bir anayasa” ifadelerini kullandı.

Programa Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz ve eski Adalet Bakanı Yardımcısı Zekeriya Birkan da katıldı.