TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu’nda sunum yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Yasin Hakkı Kocaman, çiftçilerin ürünlerindeki hastalıkları yapay zeka ile tespit edebilecekleri bir mobil uygulama üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Komisyon Başkanı AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez‘in yönettiği toplantıda konuşan Kocaman, “Bir çiftçinin, herhangi bir ürününün fotoğrafını çekip, ‘Buradaki sıkıntı neymiş?’ diye sorup, doğrudan cevap alabileceği, mobil ya da web uygulamasıyla hastalığı tespit edebileceği bir altyapı için çalışmalar yapıyoruz. Bu projeyle, ekonomik zarara neden olacak zararlıların ve hastalıkların computer vision (görüntü işleme) teknolojisiyle önceden tespiti mümkün olacak” dedi.
Tarımda Dijital Dönüşüm Hızlanıyor
Kocaman, Türkiye’de yaşlanan tarım nüfusu, iklim değişikliği ve çölleşme gibi tehditler nedeniyle yapay zeka teknolojisinin kullanılmasının zorunlu hale geldiğini vurguladı. Bakanlık olarak “siber mukavemeti sağlam, yapay zeka ve uzaktan algılama destekli, bütünleşik bir tarım bilgi sistemi” oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
Uydu görüntüleriyle yapılan analizler sayesinde ürün desenlerinin ve arazi kullanımının haritalandırıldığını anlatan Kocaman, bu teknolojinin çiftçi beyanlarının kontrolünde, planlı üretimde ve sözleşmeli üretimde önemli rol oynadığını ifade etti.
40 Milyon Dolarlık Akıllı Tarım Desteği
Kocaman, Dünya Bankası desteğiyle yürütülen “İklim Akıllı Tarım Teknolojileri” projesi kapsamında çiftçilere %75 hibe oranında 40 milyon dolarlık destek sağlanacağını açıkladı. Bu kapsamda;
- Akıllı sulama sistemleri
- Drone ve uydu tabanlı tarla analizi
- Tarım robotları
- Yapay zeka destekli hastalık tespit sistemleri
gibi teknolojilerin yaygınlaştırılacağını belirtti.
Orman Yangınlarıyla Mücadelede Yapay Zeka
Toplantıda söz alan Orman Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Hasan Murat Ersöz ise orman yangınlarıyla mücadelede yapay zeka teknolojilerinin kullanımına ilişkin bilgiler verdi. Ersöz, Yangın Karar Destek Sistemi sayesinde yangınların yayılma yönünün ve şiddetinin önceden tahmin edilebildiğini, böylece daha etkin müdahale stratejileri geliştirildiğini söyledi.
Ersöz, İHA’ların orman yangınlarının erken tespitinde kritik rol oynadığını belirterek, “Bir dakikada 3 milyon hektarlık alanı tarayabiliyoruz. Bu, bir gözetleme kulesinin kapasitesinin 60 katı” ifadelerini kullandı.