Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Suriye’de Demokratik Rehberlik Yapmak Görevimiz

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Suriye’deki yeni yönetim sürecinde Türkiye’nin demokratik rehberlik yapmasının bir görev olduğunu vurguladı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş,

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İstanbul’da düzenlenen ‘Yeni Küresel Sistem Arayışı ve Türkiye’nin Rolü’ başlıklı programda önemli açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, Suriye’deki yeni yönetim sürecinde Türkiye’nin demokratik rehberlik yapmasının bir görev olduğunu vurguladı.

Kurtulmuş, “Türkiye olarak üzerimize düşen bir komşuluk vazifesi olarak, bir kardeşlik vazifesi olarak üzerimize düşen, Suriye’nin yeni yönetiminde ve Suriye halkına demokratik rehberlik yapabilmek. Bu çerçevede bu büyük tecrübemizi Suriyeli kardeşlerimize aktarmak herhalde boynumuzun borcudur. İsteriz ki Suriye’de hangi dini kökenden olursa olsun, hangi etnik kökenden olursa olsun, hangi kültürel farklılığa sahip olursa olsun, bütün toplum kesimlerinin bir şekilde Suriye yönetiminin içerisinde olması ve onların da temsil edildiği bir sistemin ortaya konulması beklentimizdir” dedi.

Kurtulmuş, Suriye’nin toprak bütünlüğünün sağlanması ve terör örgütlerinin bölgeden tamamen çıkarılması gerektiğini de belirterek, “Suriye’nin yeni yönetiminden terör örgütlerinin bütünüyle Suriye topraklarının dışına çıkmasının temin edilmesi ve Suriye’nin toprak bütünlüğü sağlanmasıdır” ifadelerini kullandı.

Programda küresel göç sorununa da değinen Kurtulmuş, “Bugün dünyadaki en önemli krizlerin başında gelen çok farklı nedenlerle ortaya çıkan küresel göç hareketleridir. Bir kısmı savaşlardan kaynaklanan, bir kısmı işgallerden kaynaklanan, bir kısmı açlık, kıtlık, kuraklıktan kaynaklanan ama sonuç itibarıyla artık yüz milyonlarla ifade edebildiğimiz büyük bir insani trajediye dönüşen, küresel göç hareketleri sadece göç eden ülkeleri ya da göç yolu üzerindeki transit ülkeleri değil, dünyanın hemen tamamını etkilemektedir” dedi.

Kurtulmuş, insan hakları konusunda Batı dünyasının 1789’lardan bile geriye gittiğini belirterek, “Bugün çok açık söyleyebiliriz ki insan hakları konusunda batı dünyası 1789’ların çok gerisine gitmiştir ve maalesef küresel anlamdaki bu fikirdeki öncülükleri dolayısıyla da artık söyledikleri hiçbir sözün kıymeti harbiyesi kalmamıştır” şeklinde konuştu.

İsrail’in uluslararası hukukta iki kez yargılandığını hatırlatan Kurtulmuş, “İsrail ve siyonist rejim dokunulamaz bir devlet, dokunulamaz bir rejimdi. Ama İsrail ile Netenyahu ve çetesine yakın dönemde iki kere dokunuldu. Birisi Uluslararası Adalet Divanı’nda verilen karardır. Bir diğeri ise Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin verdiği karardır. Önümüzdeki dönem Dünya sisteminin değişmesi bakımından tarihi öneme sahip olan İsrail’e daha çok dokunulacaktır” dedi.

Kurtulmuş, yeni bir küresel sistem inşası için mücadele edenlerle, mevcut sistemsizlikten faydalananlar arasında büyük bir mücadele olacağını da sözlerine ekledi.