ÇANAKKALE – 2011 yılında Gölcük’te aslına uygun olarak inşa edilen ‘TCG Nusret’ mayın gemisi, 110 yıl önce Çanakkale Deniz Savaşları’nın kaderini değiştiren ‘Nusret Mayın Gemisi’nin rotasını takip etti. Tarihi anı yeniden yaşatmak için düzenlenen törende, mayın dökülen alana protokol üyeleri tarafından çelenk bırakıldı.
8 Mart 1915’te Erenköy Koyu’nda sahile paralel olarak 26 mayın döken ‘Nusret Mayın Gemisi’, Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanılmasında kritik bir rol oynadı. Bu tarihi olayı anmak ve Nusret’in önemini vurgulamak amacıyla, 2011’de inşa edilen ‘TCG Nusret’ mayın gemisi, 110 yıl sonra aynı rotayı izledi. Çanakkale Şehir İskelesi’nden hareket eden gemi, saat 07.15’te mayın dökülen Erenköy mevkisine ulaştı.
Törene; Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Amfibi Kolordu Komutanı Tümamiral Serhat Sözbir, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Savaşları Enstitüsü Müdürü Utkan Emre Er, askeri personel ve davetliler katıldı.
‘HİÇBİR DÜŞMAN KARAKOL GEMİSİ TARAFINDAN TESPİT EDİLEMEMİŞTİR’
TCG Nusret Gemi Komutanı Üsteğmen Ramazan Yıldız, Nusret Mayın Gemisi’nin Çanakkale Savaşları’ndaki önemine dikkat çekerek şunları söyledi: ‘Çanakkale Savaşları’nın ilk aşamasını oluşturan 18 Mart Deniz Zaferi, dünya harp tarihine mal olmuş bir kahramanlık destanıdır. Bu zaferin kazanılmasında kuşkusuz en büyük pay, kahraman Nusret Mayın Gemisi’ne aittir. 8 Mart sabahı saat 05.00’te Yüzbaşı Hakkı Bey’in komutasında Nara’dan avara eden Nusret, Anadolu kıyısını izleyerek seyre başlamış ve Boğaz’ı kapatan mayın hatları arasından emniyetle geçerek karanlık liman mevkisine varmıştır. Nusret Mayın Gemisi, tam 110 yıl önce bu an, güvertesinde bulunan 26 mayını ilerlemekte olduğumuz rota üzerinde ve aralarında 100’er metre olacak şekilde, deniz seviyesinin 4,5 metre altına dökmüştür. Bacasından mümkün olduğunca az duman çıkartmak için önlem alan Nusret, hiçbir düşman karakol gemisi tarafından tespit edilmeden 08.00’de Çanakkale önlerine demirlemiştir.’
‘GİTTİLER, GEÇEMEDİLER, GEÇEMEYECEKLER’
Üsteğmen Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: ‘Rumeli Mecidiye Tabyası’nda bulunan Seyit Onbaşı’nın tek başına sırtında taşıyarak namluya sürdüğü 215 okkalık mermi, İngilizlerin en büyük savaş gemilerinden biri olan Ocean Zırhlısı’nın dümenini vurmuş ve bu durum düşman gemilerinin nizamını bozmuştur. Böylece 18 Mart 1915 günü, kahraman Türk topçusunun da desteği ile Nusret’in döşediği 11’inci hattı oluşturan 26 mayına çarpan Bouvet, Irressıstible ve Ocean zırhlıları batarken; Galuoıs, Suffren ve Inflexıble zırhlıları ise ağır yara alarak savaş dışı kalmıştır. Böylece 18 Mart 1915 günü, itilaf donanması için bir hezimet iken boğazın kahraman savunucuları için önemli bir deniz zaferi olarak tarihe geçmiştir.’
SİİRT’TEN 9 ÖĞRENCİ KATILDI
Milli Savunma Bakanlığı’nın davetiyle törene Siirt Şirvan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9 öğrenci katıldı. Öğrencilerden Rumeysa Orhan, ‘Çanakkale’ye gezmeye geldik. Burası, bizim için önemli bir yer. Vatanımızı tanıdık. Milli Savunma Bakanlığı’na teşekkür ediyoruz. Bu imkanı bize tanıdığı için. Burayı çok merak ediyorduk, geldiğimizde unutulmaz bir an yaşadık. Çok mutluyum’ dedi. Öğrencilerden Zeynep Dişli de ‘İlk defa Çanakkale’ye geldik. Buraları ilk defa gördük. Çok mutluyum’ diye konuştu.
Görüntü Dökümü
———————-
-‘TCG Nusret’ mayın gemisinden görüntü
-TCG Nusret Gemi Komutanı Üsteğmen Ramazan Yıldız’ın konuşması
-Çelenk bırakılmasından görüntü
-Milli Savunma Bakanlığı’nın davetiyle törene katılan Siirt Şirvan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ öğrencisi Rumeysa Orhan ve Zeynep Dişli ile röp.
-Genel ve detay görüntü