Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Sakarya’da düzenlenen bir programda yaptığı açıklamalarda, mali piyasalarda dengelenme yaşandığını ve herkesin önünü görebildiğini belirtti. Bolat, Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı ekonomik zorluklara rağmen büyüme ve istikrar sağladığını vurguladı.
Bakan Bolat, Sakarya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret ederek, AK Parti İl Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Sakarya Esnaf, Eşraf ve İş Dünyası’ programında iftar yaptı. Programda konuşan Bolat, Türkiye’nin son 22 yılda yaşadığı ekonomik ve siyasi istikrarın önemine dikkat çekti.
‘Güçlü ve İstikrarlı Bir Dönem Yaşadık’
Bolat, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana geçen süreçte 79 yılda 58 hükümetin kurulduğunu hatırlatarak, “2002’den bu yana siyasi istikrar sayesinde güçlü bir dönem yaşadık. Koalisyon hükümetleri döneminde yaşanan krizler ve istikrarsızlıklar, ekonomimizi olumsuz etkiledi. Ancak son 22 yılda siyasi istikrar sayesinde büyüme ve kalkınma sağlandı” dedi.
‘Son 22 Yılda Yüzde 5.3 Reel Büyüme Kaydettik’
Bakan Bolat, Türkiye’nin son 22 yılda yıllık ortalama yüzde 5.3 reel büyüme kaydettiğini belirterek, “2002’de 230 milyar dolar olan milli gelirimiz, geçen yıl 1 trilyon 322 milyar dolara yükseldi. Kişi başına düşen milli gelir de 3 bin 600 dolardan 15 bin 463 dolara çıktı. İhracatımız 36 milyar dolardan 262 milyar dolara, hizmetler ihracatımız ise 14 milyar dolardan 115 milyar dolara yükseldi” ifadelerini kullandı.
‘Deprem Faturası 150 Milyar Dolar’
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ülke ekonomisine etkisini değerlendiren Bolat, “Depremde 11 ilimiz ağır hasar gördü. İlk tahminlere göre 104 milyar dolarlık bir fatura oluştu. Dolaylı etkilerle birlikte bu rakam 150 milyar dolara ulaştı. Devletimiz, bu süreçte hızlı bir şekilde enkaz kaldırma ve yeniden yapılanma çalışmalarına başladı. 201 bin vatandaşımız yeni konutlarına yerleştirildi, kalan 252 bin hak sahibi de bu yıl sonuna kadar evlerine kavuşacak” dedi.
‘Dış Ticaret Açığı 82 Milyar Dolara Düştü’
Bakan Bolat, dış ticaret açığının geçen yıl 106 milyar dolardan 82 milyar dolara düştüğünü belirterek, “Cari açık da 40 milyar dolardan 10 milyar dolara geriledi. Bu durum, döviz ihtiyacını azalttı ve mali piyasalarda dengeleme sağlandı. Herkes önünü görebiliyor ve geleceğe yönelik planlarını yapabiliyor” şeklinde konuştu.
‘Fiyat Artışlarına Karşı Tedbirler Alıyoruz’
Fiyat artışlarına karşı alınan tedbirlere de değinen Bolat, “Tarım ürünlerinde fiyat artışları yaşandığında ihracattan fedakarlık ederek, vatandaşlarımızın yüksek fiyatlarla karşılaşmamasını sağlıyoruz. 2023’te 1,5 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatından fedakarlık ettik. 2024’te de benzer bir fedakarlık yaptık” dedi.