Ticaret Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamada, “2025 yılı için ithalat rejimi ile yerli sanayimizin ithalata yönelik tehditler karşısında güçlendirilmesi, 2024 yılında başlatılan etkin politikaların sürdürülmesi hedeflenmiştir” ifadelerine yer verildi.
2025 İthalat Rejimi ve Gümrük Vergileri
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2025 yılında uygulanacak gümrük vergileri ve ithalat rejimi kararlarının Resmi Gazete’de yayımlandığı belirtildi. Ticaret Bakanlığı, ithalatın ülke ekonomisinin ihtiyaçlarına uygun olarak gerçekleştirilmesi amacıyla yatırım, üretim ve ihracat zincirini destekleyen bir ithalat politikası uygulandığını bildirdi.
Yerli üretim ve milli sanayinin uluslararası kurallara aykırı uygulamalara karşı korunması amacıyla ithalat politikası araçlarının etkin bir şekilde kullanıldığı vurgulanan açıklamada, “Son küresel ekonomik gelişmelerin ardından artan korumacılık trendi sonrası, özellikle bazı Uzak Doğu kaynaklı ihracatın ülkemiz pazarına zarar verme riski olduğu değerlendirilmiştir” denildi.
Ek Politikalar ve Tedbirler
Açıklamada, küresel gelişmeler ve diğer ülkelerin kendi pazarlarını koruma tedbirlerinin 2025 yılı içinde de takip edileceği, yerli ve milli üretimi güçlendirme adına tatbik edilen politikalara devam edileceği belirtilmiştir. Dış ticaret dengesini ve cari işlemlerde dış açıkları azaltma hedefleri doğrultusunda yerli üretimi olan tüketim malları ithalatını azaltmaya yönelik ek tedbirlerin alınacağı açıklandı.
Ticaret Bakanlığı, yerli üretimi destekleyici tedbirlerin yanı sıra üreticilerin ara malı ihtiyaçları doğrultusunda bazı sanayi ürünlerinde Avrupa Birliği ile yapılan müzakereler neticesinde tarife kontenjanları sağlanacağını ifade etti. Her sene başında yayımlanan ithalat tebliğlerinin ilgili kurumların görüşleri alınarak gözden geçirildiği ve Resmi Gazete’de yayımlandığı belirtildi.
Yerli ve Milli Sanayiye Destek
Ticaret Bakanlığı, yerli ve milli sanayiyi geliştirmeye yönelik düzenleyici ithalat politikalarını etkin bir şekilde hayata geçirmeye devam edeceğini ifade etti. İthalat rejimi kararlarında, Dünya Ticaret Örgütü, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği ve serbest ticaret anlaşmaları gibi özel durumlar ile kalkınma planı hedeflerinin dikkate alındığı vurgulandı.