Ticaret Bakanlığı, asgari ücret zammını fırsat bilerek zam yapmadan fiyat artışına giden işletmelere yönelik denetimlerini sıkılaştırdı. Kasım ayında bu tür uygulamalara yönelik yapılan kontrollerde 19 milyon 616 bin 776 lira idari para cezası kesildi. Yılın ilk 11 ayında ise toplamda 197 bin 883 firmaya 4 milyar 758 milyon lira cezai işlem uygulandı.
Fiyat Artışına Karşı Yoğun Denetim
Ticaret Bakanlığı, fiyat artışları konusunda hassasiyetini artırarak, Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri aracılığıyla 81 ilde henüz Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmadan fiyat tarifelerini kontrol etmeye başladı. Kasım ayında reklam ve haksız ticari uygulama denetimleri kapsamında, fırsatçılık yapan işletmelere yönelik idari para cezaları uygulandı.
Bazı Sektörlere Ağır Cezalar
Otomotiv, emlak ve kuyum sektörleri de dahil olmak üzere 65 bin 957 gerçek ve tüzel kişi denetlenerek aykırılıklar tespit edilen 1.519 katılımcıya toplamda 362,1 milyon lira idari para cezası uygulandı. Otomotiv sektöründe stokçuluk yapan 71 gerçek ve tüzel kişi 76,8 milyon lira ceza alırken, emlak ve kuyum sektöründe ise 663 kişi toplamda 69 milyon lira cezayla karşılaştı.
Diğer Denetim Başlıkları ve Cezalar
Tekstil, ayakkabı, oyuncak gibi tüketici ürünlerinin güvenliğinin sağlanması amacıyla ise yılın ilk 11 ayında 7 bin 725 kişi denetlendi ve 355 gerçek ve tüzel kişiye toplamda 35 milyon lira ceza uygulandı. Bu denetimlerin sonucu olarak, güvenlik ihlal oranı 2011 yılında %32 iken, bu yıl %1,7’ye düşürüldü.
Mesafeli Satış Sözleşmelerine Cezai İşlemler
Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü kontrollerde, mesafeli satış sözleşmeleri, taksitli satışlar ve paket tur gibi alanlarda toplamda 3 milyar 954 milyon lira para cezası uygulandı. Mesafeli satış sözleşmelerindeki ihlaller nedeniyle ise 257,4 milyon lira ceza kesildi.
Denetimlerde İstanbul İlk Sırada
Bakanlık denetimlerinde en fazla cezanın uygulandığı şehir İstanbul oldu. İstanbul’da aykırı bulunan fiillere 240,6 milyon lira ceza uygulanırken, Antalya denetlenen ürün sayısı bakımından 4 milyon 757 bin 89 ürün ile başı çekti. 2024 yılında ise toplamda 334 bin 407 firmada 15 milyon 50 bin 390 ürün denetlendi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Ticaret Bakanlığı olarak, enflasyonla ve haksız fiyat artışlarıyla mücadeleyi, tüketici menfaatlerini korumayı ve iç piyasa dengesini sağlamayı öncelikli hedefimiz olarak belirledik. Bu doğrultuda tüm imkanlarımızı kullanmaktan çekinmeyeceğiz” ifadeleri kullanıldı.