Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Trabzon’da Yapı Çökmelerinin Ardındaki Tehlike: Korozyon ve Deprem Riski

Trabzon’da yapı çökmelerinin ardındaki tehlike: Korozyon ve deprem riski. Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, bölgedeki yapıların durumunu değerlendirdi.

Trabzon'da yapı çökmelerinin ardındaki

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Trabzon ve Doğu Karadeniz bölgesinde yapıların çökmesinde korozyon etkisine dikkat çekti. Altunışık, “Bölgede en önemli sıkıntılardan biri korozyon; nemli yerler ve bodrum katlarında çok fazla etkili. Beton içindeki demirler eridiğinde, olası bir felaketin habercisi olur. Bazen bir bina hiçbir şey olmadan kendiliğinden çöküyor; işte bunun bir örneği de budur” dedi.

Doğu Karadeniz’de son yıllarda sıkça yaşanan heyelan, kaya düşmesi, taşkın ve sel gibi doğal afetlerin yanı sıra deprem ve korozyon riski de gündemde. KTÜ DE-YAS bilim insanları, deprem kaynaklı artan sismik hareketlilikle korozyon nedeniyle zayıflayan yapıları mercek altına alıyor. Uzmanlar, özellikle 2000 yılından önce inşa edilen yapıların deprem açısından büyük risk taşıdığını tespit etti.

‘Bölgede Önemli Titreşimler Hissetmeye Başladık’

DE-YAS Müdürü Ahmet Can Altunışık, Türkiye’nin büyük bir kısmının depremle iç içe yaşamak zorunda olduğunu vurgulayarak, “Son zamanlarda Doğu Karadeniz’de önemli titreşimler hissetmeye başladık. Artık Türkiye’de hangi noktada yaşarsanız yaşayın, deprem gerçeğini bilmek zorundasınız. Yapılarımızı depreme karşı dayanıklı hale getirmeliyiz” diye konuştu.

Kritik Nokta: 2000 Öncesi İnşa Edilen Yapılar

Altunışık, özellikle 2000 yılından önce inşa edilen yapıların risk taşıdığını belirterek, “Bu bölgede dolgu üzerinde inşa edilmiş çok yapı var. Kötü zemine inşa edilmiş yapılar, depremde büyük risk oluşturuyor. İzmir depremini hatırlayalım; kötü zeminde meydana gelen sıvılaşmalardan dolayı çok fazla can kaybı yaşanmıştı” ifadelerini kullandı.

‘Önemli Sıkıntılardan Biri Korozyon’

Bölgenin önemli sorunlarından birinin de korozyon olduğunu vurgulayan Altunışık, “Çok nemli bir bölgede yaşıyoruz. Bodrum katı olan tüm binalarda demirlerin paslandığını görebilirsiniz. Korozyon, beton içindeki demirleri eriterek yapıyı zayıflatıyor. Bu da olası bir felaketin habercisi olabilir” dedi.

Trabzon’un Yapı Stoku Belirlenecek

Altunışık, Trabzon’da yapı stoku belirleme çalışmalarının başladığını belirterek, “Ortahisar ilçesi başta olmak üzere, 18 ilçede yapı stoku belirleme çalışmalarına başlıyoruz. 6 aylık sürede Ortahisar’daki tüm binaların durumunu ortaya koyacağız” diye konuştu.