Ankara’da bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İnsani Yardım Tugayı’na bağlı Doğal Afetler Arama Kurtarma (DAK) Taburu’nun özel eğitimli arama kurtarma köpekleri, afet durumlarında can kurtarmak için her türlü arazi şartında görev yapmaya hazır durumda. 6 Şubat depremlerinde 37 kişiyi enkaz altından kurtaran bu köpekler, yoğun eğitimlerden geçiyor.
DAK Taburu, Ankara’nın Sincan ilçesindeki Şehit Üsteğmen Hasan Şahan Kışlası’nda konuşlu. Tabur, deprem, sel, çığ ve heyelan gibi afetlerde arama kurtarma çalışmalarını yürütüyor. Ayrıca, ormanda kaybolan kişilerin bulunmasında da görev alıyor.
Köpekler, Bursa’daki Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı’nda doğuyor ve yaklaşık 2 aylık olduktan sonra 7 farklı teste tabi tutuluyor. Bu testleri başarıyla geçen köpekler, 6 ay sosyalizasyon, 1 ay itaat, 7 ay ihtisas ve 13 ay çeviklik ve cesaret eğitimi alıyor. Eğitimlerini tamamlayan köpekler, DAK Taburu’na katılıyor.
TSK bünyesindeki Belçika malinois ve labrador cinsi köpekler, arama kurtarma görevlerinde aktif rol alıyor. Köpeklerden Port, Acem, Peynir ve Herif, canlı arama kurtarma görevlerinde yer alırken, Tamga ve Yosun ise ceset arama görevlerini üstleniyor.
Veteriner Hekim Üsteğmen Ahmet Akpınar, köpeklerin enkaz altında kalan canlıları yüzde 95 doğrulukla tespit edebildiğini belirterek, “Açık arazi veya ormanlık alanlarda kaybolan kişilerin yerini köpeklerimiz tespit ediyor. Enkaz aramasında 10 metre, çığ aramasında ise 2 metre derinlikteki canlıları bulabiliyorlar” dedi.
Veteriner Uzman Çavuş Halim Korkmazer, 6 Şubat depremlerinde köpeği Pamel ile 10 afetzedeyi kurtardıklarını anlattı. Korkmazer, “Antakya’da bir annenin enkaz altında kalan 4 çocuğunu kurtardık. Köpeğim Pamel, enkazdaki çatlaktan aldığı koku sayesinde canlıları tespit etti. Bu beni derinden etkiledi” diye konuştu.
TSK’nın arama kurtarma köpekleri, her türlü afet durumunda görev yapmaya hazır bir şekilde eğitimlerini sürdürüyor.