Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TÜİK: Erkekler Kadınlardan Daha Fazla Kazanıyor

TÜİK’in sunduğu verilere göre, erkekler her eğitim seviyesinde kadınlardan daha fazla kazanç sağlıyor. Cinsiyet eşitsizliği devam ediyor.

TÜİK'in sunduğu verilere göre,

TÜİK’ten Cinsiyet Eşitsizliği Verileri

TÜİK Cinsiyet EşitsizliğiTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Demografi İstatistikleri Daire Başkanı Metin Aytaç, TBMM Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu’nda kadın-erkek eşitliğiyle ilgili çarpıcı veriler sundu. Aytaç, yükseköğretim mezunu erkeklerin, kadınlara göre yüzde 17,9 daha fazla kazanç elde ettiğini bildirdi. Lise mezunlarında ise bu fark yüzde 20’yi buluyor.

Kazanç ve İstihdam Farkı

Başkan Metin Aytaç, iş gücüne katılım oranlarındaki cinsiyet farkının, yükseköğretim mezunları arasında kadınlar için yüzde 68,9’a çıktığını, eğitimin iş gücüne katılımı olumlu etkilediğini belirtti.

Kazanç farklılıklarıyla ilgili detayları paylaşan Aytaç, her eğitim seviyesinde erkeklerin kadınlar karşısında daha fazla gelir elde ettiğini vurguladı. Özellikle ulaştırma ve depolama sektörlerinde kadınların daha iyi pozisyonlandığını ancak genel anlamda erkeklerin kazanç avantajına sahip olduğunu bildirdi.

‘Daha Fazla Tecrübeli Erkek Var’

Kazanç farklılıklarına ilişkin Komisyon Başkanı Hulki Cevizoğlu’nun sorularını yanıtlayan TÜİK Başkan Yardımcısı Furkan Metin, tecrübenin önemli bir etken olduğunu ve son yıllarda kadınların iş gücüne daha fazla katıldığını belirtti. “Kazanca etki eden çok sayıda değişken var” diyen Metin, Türkiye’deki ücretli çalışanların tamamının verilerinin değerlendirildiğini kaydetti.

Çalışma Süresi ve Yönetici Pozisyonları

Aytaç, kadınların çalışma hayatında daha kısa süre kaldıklarına dikkat çekti. 2013 yılında kadınların 16,7 yıl olan çalışma hayatında kalma süresinin 2023’te 20,2 yıla çıktığını açıkladı. Erkekler ise daha uzun süre iş hayatında kalıyor. Aytaç, kadınların yönetici pozisyonlarında daha az temsil edildiğini, erkeklerin ezici bir çoğunlukla bu tür pozisyonlarda bulunduğunu belirtti.

Kadın profesör oranının yıllar içinde artarak yüzde 34,6’ya yükseldiğini bildiren Aytaç, eğitimin kadınların iş gücüne katılımını olumlu etkilemeye devam ettiğini vurguladı.