ANKARA – Ticaret Bakanı Ömer Bolat, tüketicilerin taraf olduğu sözleşmelere ilişkin yapılan denetimlerde 2024 yılında 3,7 milyar TL’nin üzerinde, 2025 yılında ise yaklaşık 71,1 milyon TL idari para cezası uygulandığını açıkladı. Bakan Bolat, yaptığı açıklamada, tüketici haklarının korunmasına yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti.
Bakan Bolat, “Ticaret Bakanlığı olarak, Anayasamızın 172’nci maddesinin bizlere yüklediği görev ve sorumluluklara dayanarak, tüketicilerimizin ekonomik çıkarlarını, haklarını, satın aldıkları mal ve hizmetlerle ilgili güvenliğini ve sağlığını her türlü enstrümanı kullanarak korumaya yönelik faaliyetlerde bulunuyoruz” dedi.
134 BİN 396 UYUŞMAZLIK KARARA BAĞLANDI
Bolat, tüketici hakem heyetleri tarafından 2024 yılında 7,01 milyar TL tutarında 762 bin 100 uyuşmazlığın karara bağlandığını, 2025 yılında ise 1,6 milyar TL tutarında 134 bin 396 uyuşmazlığın çözüme kavuşturulduğunu açıkladı. Ayrıca, Alo 175 Tüketici Danışma Hattı’nın 2024 yılında 422 bin 784 çağrıyı, 2025 yılında ise 75 bin 675 çağrıyı yanıtladığını belirtti.
Reklam Kurulu’nun, tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı tanıtımlar yapan firmalar hakkında 2024 yılında yaklaşık 278 milyon TL, 2025 yılında ise yaklaşık 59,6 milyon TL idari para cezası uyguladığını ifade eden Bolat, tüketicilerin taraf olduğu sözleşmelere ilişkin yapılan denetimlerde 2024 yılında 3,7 milyar TL’nin üzerinde, 2025 yılında ise yaklaşık 71,1 milyon TL idari para cezası uygulandığını kaydetti.
DÖNEMSEL VE GÜNCEL GELİŞMELER DİKKATE ALINIYOR
Bakan Bolat, tüketicilerin korunmasına yönelik yasal düzenlemelerin güncel gelişmeler ışığında sürekli güncellendiğini belirterek, “Tüketicilerin talebindeki dönemsel değişimler ve perakende ticaret sektöründeki güncel gelişmeler dikkate alınarak, Ticaret Bakanlığımız taşra teşkilatınca tüketici mevzuatı kapsamında yürütülen denetimler kapsamında 2024 yılında yaklaşık 290 bin firma denetlenmiş olup, aykırılık tespit edilen yaklaşık 90 bin firma hakkında 401 milyon TL’nin üzerinde idari para cezası uygulanmıştır. 2025 yılında ise 62 binin üzerinde firma denetlenmiş olup, aykırılık tespit edilen 16 binin üzerinde firma hakkında 161,7 milyon TL’nin üzerinde idari para cezası uygulanmıştır” dedi.
Bakan Bolat, dijitalleşen dünyada tüketicilerin karşılaştığı yeni nesil risklere karşı da önlemler alındığını belirterek, “Ticaret Bakanlığı olarak, dijitalleşen dünyanın çıktılarından biri olan dijital tüketicinin korunması yaklaşımıyla ticari hayat içerisinde tüketicilerin yaşadığı sorunları dikkatle takip ediyor, tüketici mevzuatının, tüketicilerin günümüz koşullarında daha etkin korunmasını sağlamasına yönelik gerekli kanun değişikliklerini ve diğer mevzuat çalışmalarını gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.
DÜNYA TÜKETİCİLER GÜNÜ KUTLANDI
Bakan Bolat, tüketici farkındalığının önemine vurgu yaparak, “Tüketicilerin güçlendirilmesini, bilgilendirilmesini ve haksız uygulamalardan korunmasını amaçlayan tüketicinin korunması politikası, sürdürülebilir bir ekonominin temel unsurlarından biridir. Bu bilinçle, Ticaret Bakanlığı olarak Dünya Tüketici Hakları Günü’nün, bütün dünyada tüketici haklarının daha da ileriye götürülmesi, bu haklara saygı gösterilmesi ve piyasalardaki tüketici aleyhine uygulamalara karşı tüketicilerin seslerini duyurmaları noktasında önemini vurgulayarak tüm vatandaşlarımızın 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü’nü kutluyorum” dedi.