DEM Parti’den Barış Çıkışı
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin TBMM grup toplantısında dikkat çeken açıklamalar yaptı. Hatimoğulları, “TBMM, 21’nci yüzyılda barışın trenini kaçırmamalıdır. Bu yüzden çağrımız, parlamentoda grubu bulunan, temsili bulunan siyasi partilere; hep birlikte barış treninin yol almasını sağlayalım. 21’inci yüzyılda Türkiye bu barış trenini kaçırmamalıdır.” dedi.
Öcalan ile Görüşmeler Üzerine
DEM Parti’nin İmralı’da PKK elebaşı Abdullah Öcalan ile görüşmesi üzerinden devam eden Hatimoğulları, görüşmenin ardından önemli sorumluluklar yüklendiğini belirtti. “Bu görüşmenin ardından yapılan açıklamada herkese büyük bir sorumluluk yüklenmiş oldu. Heyetimiz şu an parlamentoda bulunan siyasi partilerle görüşmelerini devam ettiriyor, yoğun bir mesai harcıyor. Bu görüşmelerin bitiminde heyetimiz, kamuoyuna geniş bir açıklama yapacaktır. Bu dönem, sürece doğru yaklaşarak tarih yazma dönemidir. Görkemli bir çıkış bizlerin elindedir. DEM Parti olarak Öcalan’ın, İmralı kapılarını biraz daha aralayarak, bütün dünyaya duyurduğu tarihi mesajın arkasındayız. DEM Parti olarak barışın tesis edilmesi için üzerimize düşen bütün görev ve sorumlulukları sürecin öznesi olarak yürütmeye hazırız. Öcalan’ın gönderdiği mesaj, sadece siyasilere değildi. Bu çağrı, barışın taraftarlarını çoğaltmak için bütün toplumsal kesimlere aynı zamanda. Bizler bunun için yoğun bir biçimde çalışacağız.” diye ekledi. Hatimoğulları, Öcalan’ın gönderdiği mesajların birçok kesime yönelik olduğunu ve bu çağrının barış destekçilerini çoğaltmak için yapıldığını ekledi.
Kürt Sorununun Çözümüne Yönelik Çağrı
Hatimoğulları, Diyarbakır’da gerçekleştirdiği programda sarf ettiği “Ya barışı inşa edeceğiz ya negatif yönde kırılmalar gerçekleşecek, her yer Gazze olacak” sözlerinin yanlış yansıtıldığını ifade etti. Kürt sorununun demokratik temelde çözülmesinin savaş siyasetini sona erdireceğini belirterek, barışın gerçekleşmesi için çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Hatimoğulları, “Kürt sorununun demokratik temelde çözülmesi, savaş siyasetini bitirir, milliyetçi çatışmaları önler ve en önemlisi ölümleri bitirir. Hepimizin en büyük arzusu, barışın olması, kanın durması ve ölümlerin bitmesi değil midir? Meclis tarihi bir görevle karşı karşıyadır. TBMM, 21’inci yüzyılda barışın trenini kaçırmamalıdır. Bu yüzden çağrımız, parlamentoda grubu bulunan, temsili bulunan siyasi partilere; hep birlikte barış treninin yol almasını sağlayalım. 21’inci yüzyılda Türkiye bu barış trenini kaçırmamalıdır.” dedi.