Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bartu Soral: Türkiye, 43 Yılda Küresel Gelirde Yerinde Saydı!

Zafer Partisi Ekonomi ve Kalkınma Komisyonu Başkanı Bartu Soral, Türkiye’nin 1980’den bu yana küresel gelirdeki payını artırmadığını belirtti. ‘Az gittik uz gittik. Dere tepe düz gittik. Bir de dönüp baktık ki bir arpa boyu yol gitmişiz.’ diyen Soral, çözüm önerilerini ve kalkınma stratejilerini açıkladı.

Zafer Partisi Ekonomi ve

Türkiye’nin Küresel Gelirdeki Payı: 1980’den Bugüne Değişmeyen Tablo

Soral, Türkiye’nin 1980 yılından bu yana küresel gelirden aldığı payın değişmediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“1980-2023 Türkiye… ‘Az gittik uz gittik. Dere tepe düz gittik. Bir de dönüp baktık ki bir arpa boyu yol gitmişiz.’ 1980’de küresel gelirden % 0,9 pay alan Türkiye, 2023 yılında hala % 0,9 pay alır halde.”

Bartu Soral, bu süreçte küresel ekonomik dengelerin nasıl değiştiğini detaylandırarak, gelişmiş ülkelerden Asya ülkelerine kayan ekonomik güç dengesine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“1980 yılında dünyanın en gelişmiş 7 ülkesinden 6’sının, İngiltere, Almanya, İtalya, Japonya, Fransa ve Kanada’nın küresel gelirden aldığı pay yüzde 29,2 ve ABD’ninki yüzde 25,4 ile toplamda yüzde 54,8.”

Asya’nın Yükselişi: Çin ve Hindistan Örneği

Soral, Asya ülkelerinin küresel gelirdeki yükselişine dikkat çekerek, Çin’in ekonomik başarı hikayesini vurguladı. Çin’in 1980’deki %2,7’lik küresel gelir payını 2023’te %17’ye çıkardığını belirtti ve şu değerlendirmeyi yaptı:

“Buna karşılık Çin tam bir kalkınma programı başarısı gösteriyor ve son 20 yılda ortalama yıllık yüzde 10 büyüme ile küresel gelirden aldığı payı 1990’lardaki yüzde 2 seviyesinden yüzde 17’ye çıkartarak kalkınma ekonomisi literatürüne adını yazdırıyor.”

Soral ayrıca, Hindistan ve Güney Kore gibi diğer Asya ülkelerinin de küresel ekonomideki paylarını artırdığına dikkat çekerek, bu başarının kalkınma odaklı ekonomik politikaların sonucu olduğunu belirtti.

Türkiye: 43 Yıldır Yerinde Sayıyor

Bartu Soral, Türkiye’nin küresel ekonomide aynı yerde saydığını ve bu durumun ciddi bir analiz gerektirdiğini belirtti. Şöyle devam etti:

“Ülkemiz ise 1980 senesinde küresel rekabette neredeyse, küresel pastadan ne büyüklükte pay alabiliyorsa, aradan geçen 43 yıla, çağ atlamalara, 3-5 kat büyüdük söylemlerine rağmen halen aynı yerde saymış, bakınız grafik: Seçilmiş Ülkelerin Küresel Gelirden Aldıkları Pay, 1980-2023, (%)”

Türkiye’nin ekonomik performansını diğer ülkelerle karşılaştıran Soral, AKP’nin 23 yıllık ekonomi politikalarını eleştirerek, gelecekte atılması gereken adımların önemine değindi. Şöyle konuştu:

“Bu değişimleri incelemek, Türkiye’nin AKP ile geçirdiği 23 yılda uyguladığı ekonomik model ve sonuçları ile dünyadaki çeşitli ülkelerin 23 yılda kat ettikleri yolu karşılaştırmak, bundan sonra neler yapmamız gerektiğini tartışırken bizlere yol gösterici olmalıdır.”

Zafer Partisi’nin Ekonomik Vizyonu

Bartu Soral, Türkiye’nin 21. yüzyılın ikinci çeyreğinde lider ülkelerden biri olabilmesi için Zafer Partisi’nin ekonomik vizyonunu anlattı. Gelecek stratejilerini detaylandırdığı “Küreselleşme ve Zafer Ekonomisi” kitabının önümüzdeki hafta yayımlanacağını duyurarak şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin 21. yüzyılın ikinci çeyreğinden itibaren 25 yıl içinde lider ülkelerden birisi olabilmesinin yolunu anlattığımız ‘Küreselleşme ve Zafer Ekonomisi’ isimli kitabımız haftaya raflarda yerini alacak. Uygulaması da Zafer Partisi iktidarında olacak.”

Soral, Türkiye’nin ekonomik kalkınma için daha cesur ve yenilikçi politikalar geliştirmesi gerektiğini belirterek, bu hedeflere Zafer Partisi iktidarında ulaşılacağını ifade etti.