TEKİRDAĞ – Türkiye’nin tarım alanındaki yerli ve milli üretim hamlesine bir yenisi daha eklendi. Tekirdağ’da bir firma ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün ortak çalışması sonucu geliştirilen yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumunun ikinci nesil çeşidi tescillendi. Kuraklık ve hastalıklara karşı dayanıklılığıyla öne çıkan yeni çeşit, çiftçilerle buluşmaya hazırlanıyor.
Yerli ve milli tohum projesi kapsamında 2017 yılında başlayan Ar-Ge çalışmaları meyvelerini vermeye devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Trakya Kalkınma Ajansı ve Trakya Tohumcular Derneği (TRAKTOD) iş birliğiyle yürütülen projeye Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi de destek verdi. 2021 yılında ilk nesil tohumlar Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne’de ekilerek başarılı sonuçlar alındı.
TRAKTOD Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Toruk, yeni tescillenen tohumla ilgili önemli açıklamalarda bulundu: “Ülkemizdeki yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohum projelerinde 2025 yılına gerçekten çok hızlı girdik. Dernek üyelerimizin geliştirdiği çeşitleri Türkiye’de ve dünyada satmaya çalışıyoruz. Dışa bağımlılıkta yüzde 15 paya ulaştık. Bu payın yüzde 50’lere çıkarılmasını hedefliyoruz.”
Yeni çeşidi tescilleten firmanın müdürü Emre Sarı ise duygularını şu sözlerle ifade etti: “Bu başarı; bir bilim, bir emek, bir sabır. Her şeyden önemlisi bizim bunu başaracağımızın inancını taşıyoruz. Bir tohum üretimi değil; bir vizyon, bir geleceği yerli ve milli bir anlayışla gerçekleştiriyoruz.”
TR2234SLVCL kodlu yeni çeşit, önceki versiyonların geliştirilmiş hali olarak tanımlanıyor. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından tescil edilen tohum, 2025 yılında çiftçilerin hizmetine sunulacak.