Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde geliştirilen yapay zeka destekli hız ihlali tespit sistemi, 6 şeritli yollarda motosiklet dahil 6 aracın hızını aynı anda tespit edebiliyor. Sistem, 81 ilde 8 ayda 1 milyon 203 bin 652 hız ihlali cezası uyguladı.
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) trafik birimleri, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın geliştirdiği bu sistemle, operatör desteği olmadan çalışabilen bir teknolojiyi kullanmaya başladı. Sistem, Ankara başta olmak üzere pilot illerde test edildikten sonra tüm Türkiye’de devreye alındı. Sistem, 6 şeritli yollarda tüm şeritleri tarayarak, motosiklet dahil 6 aracın hızını aynı anda tespit edebiliyor. Ayrıca, araçların Polnet üzerinden sorgusu yapılarak Genel Bilgi Taraması (GBT) gerçekleştirilebiliyor. Aranması veya yakalanması gereken araçlar tespit edildiğinde, güzergah üzerindeki ekiplere bildirim yapılıyor.
1 Milyon 203 Bin İhlal Cezası
EGM’den alınan bilgiye göre, sistem 81 ilde kullanılmaya başlandığından bu yana 21 Şubat tarihine kadar 1 milyon 203 bin 652 hız ihlali tespit edildi ve cezaya dönüştürüldü. Ankara’da ise 161 bin 974 sürücüye hız ihlali cezası uygulandı. Sistem, trafik akışının tersine de radar uygulaması yaparak motosiklet gibi sadece arka plakası olan araçların hızını da tespit edebiliyor.
Ankara Trafik Denetleme Şube Müdür Yardımcısı Volkan Uslu, “Ankara Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü olarak yaklaşık 8 aylık süreçte yeni nesil mobil hız sistemiyle sürücülere hız sınırını aşmaktan uygulanan cezai işlem, toplam uyguladığımız cezaların yaklaşık yüzde 30’una tekabül ediyor. Bu da gösteriyor ki aşırı hız yapmak en yoğun ihlal edilen trafik kuralı. Sürücülerimizden belirlenmiş hız sınırı kurallarına uymalarını rica ediyoruz. Gidecekleri yere geç gitmeleri en fazla 5 dakika zamanlarını alır ama hız kurallarına uymaları onları hayata bağlar” dedi.
Gece Gündüz Her Hava Koşulunda Çalışıyor
Uslu, sistemin en büyük avantajının operatör desteğine ihtiyaç duyulmaması olduğunu belirterek, “Bu sayede kara yolunda kurulu bulunduğu yolun tüm şeritlerini eş zamanlı olarak tarayabilmekte, araçları sınıfına göre tasvip etmekte, her araç cinsi için belirlenen yasal hız sınırını aşan araçlara otomatik olarak cezai tatbik etmekte. Burada bizim için avantaj görevli personelimizin araçları tek tek tespit etmesine gerek kalmadan cihaz tarafından otomatik olarak ceza tatbik edilmektedir” ifadelerini kullandı.
Uslu, sistemin gece ve gündüz her türlü hava koşulunda çalışabildiğini ve mobil olması nedeniyle trafik akışının tersi yönünde de çalışabildiğini söyledi. Ayrıca, sistemin emniyet kemeri takmamak, cep telefonu kullanmak, şerit ihlali yapmak ve makas atmak gibi diğer trafik ihlallerini de tespit edebildiğini belirtti.
Cezayı Kendisi Tatbik Ediyor
Uslu, radar uygulamasının Ankara genelinde trafik kazalarının yoğun olduğu bölgelerde kullanıldığını ifade ederek, “Burada amacımız trafik ve yol güvenliğini sağlamak, trafikte aşırı hızdan kaynaklı olan maddi ve yaralamalı kazaları en aza indirgemek ve yol kullanıcılarını bilinçlenmesini sağlamak” dedi. Uslu, sistemin görüntü kaydını araç bazlı aldığını ve bu sayede görüntülü delil sunabildiğini de sözlerine ekledi.